Amenajarea gradinii

#iulie 2021 #calendarul gradinarului iulie 2021 #calendarul gradinarului #activitati gradinarit #iulie #gradina

Calendarul gradinarului – iulie 2021! Ce trebuie sa faci in luna lui Cuptor in gradina

Iulie, denumita in popor si ca luna lui Cuptor, este o perioada plina pentru gradinari. Incep sa se adune recoltele, iar gradinarii trebuie sa acorde o atentie deosebita udarilor si ingrijirii solului si a plantelor. Iata care sunt activitatile pe care orice gradinar trebuie sa le faca in luna iulie.

 

Gradina de legume are nevoie de o atentie deosebita

Gradinarii trebuie sa acorde o atentie deosebita gradinii de legume. In aceasta luna se culeg ultimele recolte de mazare si incepe recoltarea cartofilor timpurii si a dovleceilor. Recoltele de fasole se culet saptamanal, pe masura pastaile cresc suficient.

Tot in aceasta luna se recolteaza ceapa si usturioiul si se lasa la uscat pe parcela de unde au scoase. Cand se vor usca bine se leaga in funii si se depoziteaza in magazie.

Rosiile de leaga pe araci. De asemenea, pe masura ce le legi trebuie sa verifici daca exista parti vatamate si sa le indepartezi. Plantele pot avea de suferit ca urmare a caderilor de grindina, a secetei sau a daunatorilor. Indeparteaza aceste parti pentru a nu se extinde la restul plantelor. In aceasta perioada este bine sa verifici plantele de rosii o data la trei zile pentru a te asigura ca sunt sanatoase. Luna aceasta poti aplica un tratament ecologic pentru fertilizare.

Daca ai plantat morcovi, patrunjel (pentru radacina) si telina este indicat sa le raresti pentru a se dezvolta corespunzator. O alta metoda prin care poti stimula cresterea radacinii acestor plante este taierea frunzelor.

Luna aceasta este momentul perfect pentru a planta legume pentru cultura de toamna, precum: sfecla rosie, fasole, mazare, ceapa, varza, conopida, salata, andive si ridichi.

Acorda atentie pomilor si arbustilor fructiferi

In iulie se culeg visinele, ciresele si caisele, pe masura ce se coc. Tot acum incepe culegerea prunelor timpurii. Se culeg murele si zmeura, din doua in doua zile, pe masura ce se coace. 

Vita-de-vie se leaga pe araci si se dirijeaza lastarii noi pentru a creste in directia dorita. Dupa legare, vita-de-vie trebuie stropita contra manei, a fainarii si a putregaiului cenusiu.  

Nu uita de ingrijirea florilor si a gazonului

Florile si gazonul pot suferi din cauza caldurii. Acestea trebuie udate cu regularitate, dimineata si seara.

Pentru ca apa sa nu se evapore rapid din sol poti adauga un strat de turba la radacina florilor sau in ghivece.

Gazonul trebuie udat periodic, insa este indicat sa fie lasat sa creasca mai inalt decat de obicei, pentru ca solul sa nu se usuce rapid. De asemenea, se poate efectua o tundere a gardului viu, pentru a-i da forma dorita si a-i stimula cresterea.

Sursa foto:  pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare