Amenajarea gradinii

# calendarul gradinarului mai #gradina mai #calendarul gradinarului #calendar gradinarit

Calendarul gradinarului in luna mai! Ce trebuie sa plantezi neaparat in gradina

Luna mai este o luna plina pentru gradinari. Cunoscuta si ca luna lui Florar, deoarece acum infloresc majoritatea pomilor si florilor, aceasta este o luna in care gradinarii planteaza multe legume in gradina, pregatind recoltele pentru lunile care urmeaza. 

Gradina de flori 

In luna mai, solul ajunge la o temperatura de aproximativ 13 grade si se pot planta flori cu bulbi care sa-ti inveseleasca gradina in vara si in toamna. Luna acceasta se pot planta flori cu bulbi precum gladiolele, daliile si cana indica. Tot in aceasta luna poti planta petunii.

Trebuie sa ai grija si de plantele perene. Acestea au nevoie de toaletare pentru a le stimula cresterea. Asadar, asigura-te ca faci acest lucru pana la finalul lunii. 

Mai, luna perfecta pentru a planta legume si fructe

In luna mai poti planta o multime de legume, dar si fructe, in gradina ta. Asigra-te intai ca solul este pregatit, curatat si lipsit de resturi vegetale si de buruieni.

In luna mai poti planta morcovi, fasole, varza, gulii si andive. In ultima parte a lunii este perioada in care se planteaza si rasadurile de ardei, rosii, castraveti, gulii, conopida, broccoli, telina, ceapa, praz, vinete si dovlecei. Tot acum se planteaza pepenii rosii si galbeni, fructele cele mai iubite in timpul verii.

In ceea ce priveste plantele aromatice, poti plante cu incredere cimbru, busuioc, menta, lamaita sau coriandru. Se vor dezvolta armonios, si pe langa faptul ca vor tine o parte din daunatori la distanta, te vei putea bucura de savoarea acestora in retetele favorite. 

Nu uita de gazon

Gazonul nu trebuie neglizat daca vrei sa te bucuri de iarna frumoasa, verde si cu aspect proaspat. In luna mai trebuie sa acorzi o atentie speciala gazonului. Administreaza-i gazonului ingrasamant organic (balega granulata) sau ingrasamnt chimic cu o concentratie mare de azot, pentru a-i stimula cresterea. Daca este necesar, umple locurile goale cu petice noi de gazon sau planteaza noi seminte. Este foarte important sa retii ca in sezonul cald, gazonul trebuie tuns o data pe saptamana.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului