Amenajarea gradinii

# calendarul gradinarului ianuarie 2023 #ianuarie 2023 #calendarul gradinarului

Calendarul gradinarului in luna ianuarie. Activitati de gradinarit pe care sa nu le ratezi luna aceasta

Indiferent de temperaturile de afara, luna ianuarie este o luna in care gradinarii trebuie sa se ocupe, in continuare, de gradina. Cu atat mai mult anul acesta, cand temperaturile au fost mai mult de primavara decat de vara. Iata care sunt activitatile pe care trebuie sa le faci in luna ianuarie daca doresti ca gradina ta sa arate perfect in sezonul cald.

Scapa de buruieni

Temperaturile ridicate din ultima vreme au facilitat cresterea buruienilor. Acestea trebuie eliminate periodic din gradina, daca doresti sa nu se inmlteasca peste masura incepand din primavara. Aceasta activitate trebuie facuta periodic, pe toata durata iernii, daca pamantul nu este acoperit de zapada, iar temepraturile nu scad sub pragul inghetului, moment in care buruienile inceteaza sa mai creasca. 

Ingrijeste gazonul

Daca temperaturile nu scad prea mult si zilele sunt calde, asa cum s-a intamplat pana acum, gazonul va continua sa creasca. Verifica-l atent si tunde-l daca este necesar.

In zilele friguroase, evita sa mergi pe gazon, deoarece firele de iarba inghetate se vor rupe si nu vor mai creste in primavara.

Planteaza primele rasaduri

Finalul lunii ianuarie este perfect pentru plantarea primelor rasaduri. Semintele se planteaza in rasadnite, in interior, urmand ca la primavara, cand temperaturile permit acest lucru, rasadurile sa fie plantate in gradina.

 

Aplica tratamente fitosanitare

Plantele chiar si in stare de repaoss, in sezonul rece, pot fi atacate de boli si daunatori care rezista la temperaturi scazute. Iarna este un moment bun pentru a aplica tratamente fitosanitare. Acestea sunt speciale si contin var, sulf, ulei sau cupru. Specialistii recomanda utilizarea acestora doar in perioadele secetoase, cand precipitatiile lipsesc, iar vantul nu bate. De asemenea, solul nu trebuie sa fie inghetat.

Scutura zapada de pe crengile copacilor

In cazul in care ninge, este important sa scuturi zapada de pe crengile arborilor si arbustilor. In caz contrar, acestia se pot rupe sub greutatea zapezii, rapanand fara roade in primavara, sau chiar la pierderea copacilor. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului