Amenajarea gradinii

#gradinarit aprilie 2022 #calendarul gradinarului aprilie 2022 #aprilie 2022 #calendarul gradinarului

Calendarul gradinarului. Aprilie, luna in care gradinarii au tot mai multa treaba

Luna aprilie este luna in care gradinarii isi reiau activitatile din ce in ce mai solicitante si mai dificile din timpul anului. Abia acum incepe adevarata munca in gradina, dupa o lunga perioada de repaos. De la curatarea solului, la plantarea legumelor, la ingrijirea florilor si pana la tunderea arborilor si arbustilor, totul trebuie facut in aceasta luna.

 

Iata, asadar, care sunt activitatile pe care toti gradinarii trebuie sa le bifeze in aprilie!

Pregateste solul

Primul pas, si cel mai important, este pregatirea solului pentru plantarea legumelor. Daca nu ai apucat inca sa faci acest lucru, sau intre timp buruienile au crescut iar, este timpul sa cureti perfect solul inainte de plantarea primelor rasaduri sau seminte.

Indeparteaza orice fir de iarna sau buruiana, dar si eventuale crengi ori alte impuritati aduse de vant si, la final grebleaza bine solul.

Planteaza legume

Cand solul este pregatit, este timpul sa plantezi primele legume. Pe tot parcursul lunii se pot planta legume precum varza, salata, usturoi, cartof, mazarea, morcov, spanac, conopida, ceapa, ridichie, hrean si sfecla rosie. Spre finalul lunii poti incepe sa plantezi porumb si fasole.

Planteaza arbori fructiferi

Prima jumatate a lunii este perfecta pentru plantarea arborilor fructiferi. Dupa aceasta perioada insa, este indicat sa eviti plantarea acestora deoarece nu se vor mai prinde. Asadar, poti planta pana la jumatatea lunii arbusti precum: zmeur, mur, coacaz, afin sau capsuni.

Tunde arbustii fructieri

La inceputul lunii aprilie trebuie sa tunzi arbustii de coacaz, zmeur si mur. Taie toti lastarii uscati, care nu mai rodesc pentru a permite plantelor sa dezvolte noi ramuri. De asemenea, trebuie sa raresti lastarii. Intre acestia este necesara o distanta de 30 de cm. 

Ingrijeste tufele de trandafiri

Trandafirii sunt flori superbe, insa pentru a te bucura de frumusetea lor si in acest an este important sa le acorzi o atentie deosebita in aceasta perioada. Inceputul lunii aprilie este perioada in care tufele de trandafiri trebuie tunse. Tunderea se face la o,5 cm deoasupra mugurilor. E asemenea, se vor indeparta toate ramurile uscate si cele afectate de boli sau daunatori.

Ingrijeste straturile de flori

Florile din gradina iti fac zilele mai frumaose si mai vesele. Este important sa nu uiti de ele. Elimina periodic buruienile care cresc, uda florile daca este o perioada secetoasa si indeparteaza florile afectate de diverse boli sau pe cele care se usuca.

Tot in aprilie este perioada potrivita pentru a planta bulbi de dalii, flori ce infloresc in perioada verii si tin pana toamna tarziu. Poti planta pe langa acestea si seminte de galbenele, carciumarese si cosmos.

Tunde gazonul si peticeste-l daca este necesar

Ai gazon? Acesta trebuie tuns periodic pentru a se mentine verde si sanatos. De asemenea, buruienile invadatoare trebuie indepartate periodic din acesta (nu este suficient sa le tunzi – trebuie sa le scoti din radacina). Dupa eliminarea buruienilor si tundere, verifica daca gazonul prezinta portiuni fara iarba si planteaza noi seminte. Nu uita sa-l uzi periodic, mai ales daca nu ploua.

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului