Amenajarea gradinii

#cactus de craciun #cactus #craciun #flori #ingrijire flori #ingrijire cactus

Cactusul de Craciun, cea mai frumoasa planta de apartament in preajma sarbatorilor

Cactusul de Craciun este o planta populara in preajma sarbatorilor de iarna datorita faptului ca infloreste chiar de Craciun.


Cum sa ingrijesti cactusul de Craciun

Cactusul de Craciun (Schlumbergera) este o planta de interior care se creste intr-o incapere luminoasa, intr-un loc cu lumina indirecta. Daca este asezat la fereastra, cactusul de Craciun trebuie ferit de razele directe ale soarelui care ii ard frunzele si ii incetinesc cresterea. Planta nu trebuie asezata langa guri de aerisire, seminee, radiatoare sau alte surse de caldura.

In sezonul cald, ghiveciul poate fi scos afara si amplasat intr-un loc umbros. In interior, planta trebuie tinuta la o temperatura maxima de 26 grade Celsius.

Iarna, cu aproximativ o luna inainte de sarbatori, planta creste si dezvolta muguri. Acestia din urma se deschid de Craciun. Florile rosii ale cactusului de Craciun sunt in ton cu cele mai reprezentative culori ale acestei sarbatori.

Intr-o incapere cu aer uscat, planta are nevoie de o sursa de umiditate. Iarna, spatiile interioare tind sa devina mai uscate din cauza surselor de caldura. Solul trebuie testat pentru a observa cat de uscat este, deoarce cactusul de Craciun este o planta care poate fi distrusa daca nu are apa deloc sau daca are prea multa apa.

Cand solul este prea uscat, florile cad, iar planta se vestejeste. Cand planta este udata in exces, apar pete pe frunze, iar acestea din urma cad. Cactusul de Craciun se uda atunci cand stratul superior de sol este complet uscat. Este nevoie de putina apa, cat sa umezeasca solul.

Iarna, pentru a incuraja planta sa faca flori, aceasta se uda mai rar. Cactusul de Craciun nu se uda ca o planta obisnuita, de sus, pentru a proteja frunzele. Irigarea se face de la baza ghiveciului.

Pentru a ajuta cactusul sa se dezvolte corespunzator, langa ghiveci se pune o farfurie cu apa. Apa se va evapora si va asigura plantei necesarul de umiditate. O alta modalitate de a ajuta planta este asezarea ghiveciului intr-un recipient cu pietre, umplut pe jumatate cu apa.

De asemenea, poti ajuta planta sa creasca apeland la un fertilizator. Acesta din urma se foloseste in perioada de crestere pentru a proteja cactusul. Aceasta planta este fragila si se poate rupe cu usurinta daca nu are o stare de sanatate foarte buna. Fertilizatorul confera energie cactusului si trebuie aplicat de doua pana la patru ori pe an, pana la sfarsitul lunii octombrie.

La o luna dupa ce a inflorit sau cel tarziu in luna martie, cactusul trebuie curatat pentru a se putea regenera.


Inmultirea cactusului de Craciun

Cactusul de Craciun se inmulteste prin indepartarea unui segment de planta si replantarea acestuia. Planta desprinsa se lasa la uscat cateva ore inainte sa fie replantata. Noua planta trebuie crescuta intr-un ghiveci cu acelasi tip de sol ca acela al plantei-mama, intr-o incapere luminoasa, cu lumina indirecta. Noua planta prinde radacini intr-o perioada de la 4 la 6 saptamani.


Avantajele si dezavantajele cactusului de Craciun

Cactusul de Craciun este o planta de interior folosita in decorul sarbatorilor de iarna. Principalul avantaj al cactusului de Craciun este aspectul atractiv.

Pe de alta parte, cactusul de Craciun este o planta pretentioasa, care necesita atentie speciala pe toata durata anului, in ceea ce priveste lumina, umiditatea si temperatura. Este recomandat ca planta sa fie crescuta de persoane care dispun de suficient timp pentru a se ocupa de ea.

Sursa foto: lapshin.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului