Amenajarea gradinii

#bucatarie de vara #bucataria de vara #amenajare bucatarie

Bucataria de vara perfecta, amenajata afara, in gradina casei

De unde incepi atunci cand vrei sa-ti amenajezi o bucatarie de vara, in curtea casei? Trebuie cel dintai sa te informezi, sa afli tot felul de lucruri utile pentru a construi o bucatarie afara sau pe terasa. Nu este foarte dificil, ba din contra este foarte interesant de realizat. O bucatarie in aer liber este foarte necesara proprietarilor de case. Pentru a gati in aer liber si a servi masa in natura ai nevoie de un astfel de loc, in care sa te simti minunat.

 

Poti incepe prin a alege locatia potrivita. Trebuie sa tii cont de teren, de dimensiunea bucatariei, de posibilitatea de a avea acces la apa, curent electric si gaz. Bucataria poate fi amplasata destul de aproape de casa, pentru a putea ajunge rapid in locuinta atunci cand ai nevoie de diferite lucruri.

Orice loc de acest fel are nevoie de o suprafata stabila si de o fundatie. Cu siguranta nu vrei sa fii in situatia de a amplasa bucataria direct pe pamant moale sau pe gazon. Trebuie sa te gandesti ca ai nevoie de o suprafata plana, pe care sa amplasezi o masa cu scaune dar si aragazul, gratarul, eventual o chiuveta si un blat de lucru. Toate acestea trebuie sa stea pe un suport foarte stabil, recomandat este sa fie realizat din beton, ciment sau piatra.

Sunt oameni care isi construiesc bucatarii asemanatoare unor case de vara mici, in gradina si care arata minunat din punct de vedere al designului. Ei se pregatesc temeinic pentru o astfel de lucrare, planifica modul de realizare al proiectului, tin cont si de cele mai mici detalii, achizitioneaza materiale, echipament de lucru, o schela aluminiu, tot ce au nevoie si apoi se apuca la treaba.

Pentru bucatarie cel mai bun material natural de constructie este lemnul. Acesta este potrivit pentru o bucatarie pozitionata in gradina. Din pacate lemnul poate fi afectat de conditiile atmosferice (ploi, zapada, vant) de aceea trebuie sa fie bine uscat si apoi sa i se aplice anumite tratamente pentru a rezista in timp. Alte materiale de constructie care se pot folosi in loc de lemn sunt: aluminiul, granitul, marmura si otelul inoxidabil.

Care este echipamentul pentru o bucatarie de vara?

Cel mai important element pentru orice proprietar al unei case este gratarul pentru ca serveste la pregatirea multor mancaruri delicioase. Acesta poate fi pe carbune sau pe gaz. Se realizeaza din piatra, caramida, calupuri de beton sau BCA.

Cea mai indicata este caramida pentru constructia unui gratar la casa. Ai nevoie de cateva ustensile: dalta, mistrie, sapa, poloboc si ruleta. Dupa ce alegi locul potrivit pentru gratar, realizezi fundatia din beton, apoi ridici zidurile din caramida si mortar, realizezi partea superioara, vatra ce acopera grilajul si hornul. La final il slefuiesti si ii aplici un strat de lac de piatra.

La bucatarie poate sa existe si o plita electrica sau un aragaz pe gaz pentru a gati preparate culinare mai complicate ce implica fierbere sau prajire.

Se poate amenaja si un cuptor pentru paine, placinte, cozonac sau pizza. Acesta se poate construi din caramida, lut sau piatra. Forma poate fi semisferica sau rectangulara, ca un tunel. Avantajele sunt urmatoarele:

  • Daca decizi sa-l faci intr-un mod rustic poti alege ca material lutul, astfel vei realiza un cuptor cum au oamenii la tara.
  • Foarte multi oameni prefera azi sa-si construiasca cuptorul din caramida refractara sau din samota. Aceasta este rezistenta, durabila in timp si are un aspect traditional.
  • De asemenea se poate opta pentru un cuptor realizat din piatra care va fi cu siguranta foarte rezistent si cu un aspect interesant.

La bucatarie trebuie sa fie si o chiuveta care sa fie conectata la apa curenta potabila si desigur si la canalizare. Foarte important este sa existe cateva rafturi sau un dulap pentru vase.

Blatul de lucru sau masa nu trebuie sa lipseasca din bucatarie. Pentru suprafata de lucru in bucatarie se pot folosi placi de mozaic, piatra, marmura sau ardezie. Placile de mozaic se aplica de perete cu un adeziv special care se gaseste la magazinele de bricolaj.

Masa si scaunele comode reprezinta de asemenea elemente importante pentru bucataria de vara.

Cum trebuie sa fie acoperisul bucatariei?

Acesta este foarte important la o bucatarie in aer liber pentru ca te protejeaza de soare si ploaie. Bucataria poate arata ca o terasa acoperita si poate avea un design special. Acoperisul trebuie sa fie obligatoriu realizat din materiale rezistente, durabile in timp.

Iata cateva variante:

  • Se poate construi un acoperis clasic, din lemn, care a fost tratat pentru a avea rezistenta si stabilitate in timp.
  • Pentru un design modern se poate opta pentru un acoperis din sticla care va arata foarte interesant.
  • Daca vrei sa fii in acelasi ton cu locuinta, poti face un acoperis din tabla sau tigla cum are casa.
  • Se pot face si combinatii intre tabla si lemn pentru a obtine decoratiuni frumoase, pentru a crea un acoperis de lux, mai interesant.
  • O alta varianta folosita frecvent de oameni este acoperisul din aluminiu care este destul de usor de curatat.
  • O alegere buna este un acoperis din beton monolit sau din tabla trapezoidala.
  • Daca vrei un acoperis verde poti alege un acoperis care sa aiba un strat vegetal extensiv.
  • Se poate opta si pentru un acoperis din panouri termoizolante care este usor de realizat.

Bucataria de vara iti ofera luxul de a gati si manca in aer liber, de a face un gratar afara, de a pregati feluri de mancare la fel ca intr-o bucatarie "normala".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare