Amenajarea gradinii

#arbusti cu flori #brugmansia aurea #trompeta ingerilor #flori trompeta

Brugmansia aurea, trompeta ingerilor

Brugmansia aurea, cunoscuta sub denumirea populara de trompeta ingerilor, este un arbust peren, originar din zone calduroase precum Brazilia, Chile si Ecuador. Arbust ornamental, Brugmansia aurea este preferata in special datorita florilor sale spectaculoase, sub forma de trompeta.
 

Descriere


Trompeta ingerilor este un arbust cu tulpini semilemnoase ce poate atinge o inaltime de circa 1,5 m. Are frunze ovale, mari si lucioase, de culoare verde crud. Florile sale au forma de trompeta si emana un parfum placut. Coloritul acestora variaza de la galben deschis la roscat.
 

Cultivare si ingrijire


Fiind o planta tropicala, prefera caldura destul de ridicata, cuprinsa intre un minim de 5 C si un maxim de aproximativ 25 C. De aceea, planta se va dezvolta armonios in conditii de sera, in interiorul casei sau in gradina, pe timp de vara. Brugmansia aurea este o planta sensibila la inghet, care nu va face fata temperaturilor exterioare scazute din timpul iernii.

Pentru a inflori, este esential sa o plasezi intr-un loc bine luminat al casei ori al gradinii, in sol alcatuit din parti egale din pamant de gradina, mranita, turba si nisip (in special in cazul in care o cultivi in ghiveci).

Are nevoie de udari minime, saptamanale, pe durata verii. In timpul iernii, redu frecventa udarilor la de doua ori pe luna. In situatia in care este expusa la aer foarte uscat, se recomanda pulverizarea zilnica a frunzelor cu apa statuta, la temperatura camerei. Exceptand sezonul rece, Brugmansia aurea va avea de castigat de pe urma fertilizarii lunare cu ingrasamant lichid.

Primavara, inainte de inceperea perioadei de inflorire, o Brugmansia aurea cultivata in ghiveci va necesita schimbarea solului sau reimprospatarea acestuia, prin adaugarea unei cantitati noi de pamant. De asemenea, tot in aceasta perioada a anului, ar trebui taiate ramurile uscate.
 

Inmultire


Inmultirea trompetei ingerilor se face prin butasi, primavara, in aprilie si mai. Butasii desprinsi trebuie plasati direct in pamant - au nevoie de sol umed si nisipos - unde vor prinde radacini. Se recomanda protejarea lor de curentii de aer prin acoperirea cu o folie de aluminiu. Aceasta le va asigura, in plus, si caldura de care au nevoie pentru a se dezvolta.

Odata dezvoltati butasii, acestia pot fi mutati in ghivece. Noile plante Brugmansia aurea pot produce flori cu un colorit diferit de cel al florilor plantei-mama.
 

Boli si daunatori


Printre daunatorii cu care se confrunta Brugmansia aurea se numara acarienii si aleurodele. Daunatorii pot fi indepartati cu o carpa imbibata in apa cu bere, cat si cu insecticide si acaricide. In ceea ce priveste bolile, acestea se instaleaza, in general, cand planta este cultivata in ghiveci, in interiorul casei, si sunt determinate de aerul prea uscat.
 

Toxicitate


O planta superba, trompeta ingerilor este si foarte toxica, intrucat contine alcaloizi periculosi. Imediat dupa atingerea frunzelor, este important sa te speli pe maini pentru a evita ingerarea substantelor periculoase care pot determina probleme grave de sanatate. Planta trebuie tinuta departe de copii.

Foto : la-palma-tourismus.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului