Amenajarea gradinii

#beneficii sanatate #gradinar #gradinarit #sanatate

Beneficiile surprinzatoare ale gradinaritului! De ce este benefic pentru sanatate

Cu siguranta stiai ca gradinaritul este distractiv, dar este putin probabil sa fi stiut ca are beneficii majore pentru sanatate, stimuland totodata respectul de sine si o stare generala de bine. Vom vedea in continuare cateva din efectele surprinzatoare ale gradinaritului.

Te face sa iubesti legumele pe care credeai ca le urasti

Oamenii care invata sa gradinareasca, nu numai ca devin mai interesati de consumul celor cinci portii de legume si fructe zilnice, dar ajung si sa le consume cu placere, chiar daca inainte nu le agreau prea mult.

Te ajuta sa slabesti

Reglarea greutatii este una din primele conditii pentru a avea o sanatate infloritoare, iar gradinaritul te poate ajuta sa atingi acest obiectiv. Gradinarii au indicele de masa corporala semnificativ mai mic si sanse minime pentru a ajunge supraponderali sau obezi, fata de cei care nu gradinaresc.

Ofera un antrenament minunat si este distractiv

Gradinaritul iti ofera ocazia pentru a face miscare si a fi activ intr-un mod placut, distractiv si reconfortant. Activitatile desfasurate in gradina sunt un exercitiu minunat pentru intregul corp, pentru inima si muschi, avand totodata un scop foarte motivant. Premiile vin rapid sub forma de legume proaspete si savuroase, sau flori minunate.

Hraneste spiritul

Lucrul cu plantele ofera sansa de eliminare a stresului si stimulare senzoriala benefica. Oamenii de stiinta au descoperit ca gradinaritul poate mentine astronautii sanatosi si fericiti in mediul dur al spatiului cosmic. Totodata, plantarea si cultivarea semintelor, chiar si in mici ghivece, ofera beneficii reale pentru sanatatea mintala.

Reduce riscul bolilor de inima

Chiar daca gradinaritul poate sa nu fie un sir de exercitii cardio de intensitate crescuta, ofera beneficii mari pentru sanatatea inimii, de fapt, gradinaritul poate reduce riscurile atacurilor de cord sau a accidetelor vasculare cerebrale si poate prelungi viata cu pana 30%.

Imbunatateste sistemul imunitar

Pamantul de sub unghii, chiar daca poate fi privit ca un semn al igienei precare, este de fapt o masca a unei sanatati prospere. Datorita bacteriilor benefice din sol, gradinaritul poate imbunatati activitatea sistemului imunitar, reducand bolile si vindecand mai repede infectiile. De asemenea, gradinaritul ajuta la prevenirea anumitor alergii si scade gravitatea reactiilor la alergeni.

Creste coordonarea mainii si forta

Forta mainii, flexibilitatea si coordonarea sunt esentiale pentru sarcinile de zi cu zi. Gradinaritul este modalitatea perfecta pentru perfectionarea acestor abilitati si dezvoltarea muschilor.

Creste stima de sine

Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca printre efectele benefice ale gradinaritului se afla si cresterea stimei de sine. Acest lucru se explica prin faptul ca pe masura ce abilitatile gradinarilor se dezvolta, ei se simt tot mai increzatori.

Limpezeste creierul

Gradinaritul nu este un exrecitiu bun doar pentru corp, oferind un antrenament sanatos si pentru creier. Oamenii de stiinta au descoperit ca munca regulata in gradina este un instrument puternic pentru protejarea si mentinerea sanatatii congnitive, cresterea volumului de creier si reducere cu pana la 50% a riscurilor de Alzheimer. Totodata, gradinaritul mentine mintea agera si alerta, ceea ce este un bun lucru pentru prevenirea degradarii mentale datorata inaintarii in varsta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului