Sistemele de irigare sunt de mare ajutor atat pentru culturile mici, cum ar fi cele din gradini, dar si pentru zone mai intinse. Pe langa faptul ca udarea prin intermediul sistemului de irigare este mult mai comoda in ambele cazuri, investitia facuta se amortizeaza intr-un timp foarte scurt.
Iata cateva dintre avantajele utilizarii unui sistem de irigare
Udari regulate
Anumite culturi au nevoie de udari care sa aiba loc in anumite momente ale zilei sau la anumite intervale de timp, iar in cazul in care se depinde de o persoana in acest sens, lucrurile pot deveni dificile. Sistemele de irigare pot fi programate sau pornite in orice momement, asa ca nu vor exista probleme din acest punct de vedere.
Uniformitate si acurate in distribuirea apei
Atunci cand udarile se fac manual, este foarte posibil ca la anumite plante apa sa nu fie suficienta, iar la altele sa fie mult prea multa. In acest sens, un sistem de irigare distribuie apa in mod uniform, astfel ca toata cultura se va bucura de aceeasi cantitate de apa.
Economisirea apei
Sisteme inteligente de irigatie nu pornesc in perioadele ploioase, astfel ca se economisesc cantitati mari de apa atunci cand este cazul. De asemenea, spre deosebire de udarile manuale, sistemele de irigare distribuie o cantitate potrivita de apa, astfel incat sa nu se faca risipa .
Mai mult decat atat, pentru ca in anumite cazuri udarile se pot face si noaptea, nu se va mai pierde apa prin evaporare din cauza caldurii excesive.
Risc scazut de imbolnaviri micotice
Atunci cand solul se incalzeste prea tare, creste riscul de aparitie a bolilor si a infectiilor culturii, iar cum pe timp de vara, majoritatea zilelor sunt caniculare, problema devine cu atat mai mare. Un sistem de irigare racoreste in mod periodic solul si previne astfel aparitia imbolnavirilor.
Investitia se amortizeaza rapid
Atunci cand udarea se face manual pe suprafete mari, este nevoie de cel putin 3 - 4 angajati care sa faca toata aceasta treaba. In cazul unui irigator automat, investitia se va amortiza intr-un timp relativ scurt, in functie si de marimea terenului.
Improspateaza aerul si retine praful
Chiar si 20 de minute de irigare vor racori si improspata aerul din zona, iar in plus, praful va fi retinut cu usurinta. Acest lucru este benefic atat plantelor, cat si membrilor familiei daca este vorba despre gradina din curtea casei.
Cat costa instalarea unui sistem de irigare?
Este destul de dificila stabilirea unui pret, chiar si aproximativ pentru implementarea unui sistem de irigare. In principiu este nevoie de un hidrofor electronic la care sa fie conectat sistemul automatizat pentru irigare. Preturile acestora pot incepe de la 1600 ron, in functie de capacitate, insa pe langa hidrofor se mai taxeaza si sistemul de irigatii care costa incepand de la 20 de ron.
Si in acest caz depinde foarte mult de cat de mare este suprafata care trebuie acoperita. Pentru o gradina de 15 - 20 metri patrati, un singur sistem este suficient.
De asemenea, pentru un sistem de irigare complet sunt necesare si alte accesorii precum: aspersoare de tip spray sau rotor, picuratoare, cabluri electrice , tevi de apa, senzori si fittinguri.