Amenajarea gradinii

#gradina #bonsai #amenajare gradina #gradina miniaturala

Arta botanica: gradinile miniaturale spectaculoase

Pasionatii de arta botanica au descoperit o cale excelenta de a evada din cotidian. Acestia creeaza gradini miniaturale spectaculoase, care ar putea sa incapa fara mare efort intr-un geamantan mediu de voiaj. Spatiile verzi la scara mica sunt ca un microunivers in care se poate evada oricand si care te asteapta, cuminte, pe un raft in sufragerie sau pe etajera din hol.

Iti vine sa crezi sau nu, exista foarte multi oameni pasionati de arta botanica, in toate formele sale. Gradinile miniaturale sunt o sublima exprimare a ei si devin tot mai populare in randul celor iubesc plantele. Mai jos afli povestea unor gradini in miniatura spectaculoase, nascute din iscusinta unui arhitect turc, specializat in peisagistica.


Arta de a crea gradini in miniatura

"Atunci cand lucrezi la aceste gradini miniaturale, ele te rasplatesc prin faptul ca iti permit sa evadezi din viata urbana si din haosul ei", spune arhitectul de origine turca Emre Ozberk, pasionat de mini-gradini de basm.

Expertul in peisagistica a lansat chiar si o colectie de gradini in miniatura, "Gradinile lui Paspas", denumita astfel in onoarea motanului sau cu acelasi nume, care nu se mai afla acum printre noi. Felina si-a imprumutat bolurile de mancare pentru primele gradini create de stapanul sau si astfel a devenit un ajutor de nadejde in infaptuirea primelor modele.

"Te concentrezi si pentru 4-5 minute, simti ca devii o parte din acea lume mica", sustine arhitectul indragostit de hobby-ul sau inedit, de a crea mini-gradini ca in povesti.


Gradinile miniaturale ale lui Emre Ozberk

Designul mini-gradinilor din colectia lui Emre Ozberk are multe in comun cu traditionalul stil bonsai - estetica miniaturala - cu exceptia faptului ca plantele au nevoie sa fie intretinute de proprietar. Fiecare gradina detine si un manual de instructiuni privind udarea, taierea ierbii (cu forfecute) si tunderea culturilor verzi.



Pomisorii folositi de Ozberk in modelele sale sunt ienuparul, cimisirul si arbustul decorativ Ilex crenata. "Gazonul" este de fapt planta decorativa mereu verde Soleirolia soleirolii. Plantele sunt adevarate, insa alese in soiuri de mici dimensiuni, cu crestere foarte lenta. Capodoperele de acest fel pot fi pastrate pana la 8 ani, cu minima ingrijire.



Fiecare gradina miniaturala din colectia lui Emre Ozberk este gandita ca o mica oaza de relaxare, din care nu lipsesc nici accesoriile si mobilierul: o bancuta din lemn, gardul sau leaganul atasat de copac.



Foto: gardendesign.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului