Amenajarea gradinii

#arbusti ornamentali #arbusti #rododendron #Buxus #arbusti gradina #abelia #tuia

Arbusti ornamentali pentru gradina

Arbustii ornamentali iti pot transforma gradina intr-un spatiu spectaculos , plin de culoare, indiferent de zona in care alegi sa ii amplasezi. Descopera, in continuare, specii de arbusti ornamentali pe care sa le plantezi in gradina!


Abelia


Cu aproximativ 30 de specii, familia arbustilor Abelia, numita Caprifoliaceae, include plante ce ofera flori colorate de la inceputul primaverii pana toamna.

Planta semiperena sau arbuziva perene, arbustul Abelia are forma rotunjita, tulpini roscate, arcuite si o puzderie de frunze mici, dantelate si lucioase, in nuante de verde cu purpuriu. Florile arbustului ornamental Abelia sunt alb cu roz, imprastie un parfum delicat si au forma de trompeta.

Pentru ca arbustul sa infloreasca la potentialul sau maxim, asigura-te ca il plasezi intr-o zona bine luminata a gradinii. Cu toate acestea, Abelia se va dezvolta armonios si in semiumbra. De asemenea, prefera sol acid si este rezistent la seceta. Asigura-te ca, pe durata sezonului rece, il protejezi de vanturile reci.


Tuia


Un alt arbust ornamental raspandit este tuia. Acest conifer face parte din familia Cupressaceae si este un arbust de dimensiune medie si mare, putand atinge o inaltime de pana la 60 m. Tuia poate fi plantata direct in solul gradinii sau in ghivece mari, care permit mutarea arbustului. Dat fiind faptul ca, de regula, atinge o inaltime de 10-15 m, tuia poate fi folosita pentru a delimita perimetrul gradinii, pentru a decora o terasa sau a margini o alee.

Tuia prefera locurile bine luminate, cu cel putin 3-4 ore de soare pe zi. Este un arbust ornamental rezistent la frig si la seceta. Cu toate acestea, exemplarele tinere de tuia trebuie udate frecvent si necesita aplicarea de fertilizant cu regularitate.


Buxus


Buxus este un arbust ornamental apreciat, datorita aspectului sau deosebit, dar si a adaptabilitatii sale ridicate. Ideal pentru borduri si gard viu, buxus poate fi plantat in diferite tipuri de sol, in zone bine luminate sau in penumbra. Poate fi modelat cu usurinta sau lasat sa creasca in voie, atingand o dimensiune de circa 6 m.

Cu toate acestea, buxusul trebuie ferit de lovituri si de influenta gazelor de esapament - temperaturile mari ale acestora risca sa ii dauneze. De asemenea, arbustul trebuie ferit de animalele de companie. Pe de-o parte, deoarece planta este toxica; pe de alta parte, intrucat urina animalelor cauzeaza probleme la nivelul frunzelor sau distrugerea in totalitate a plantei, in cazurile severe.


Rododendron


Rododendronul este un arbust ornamental spectaculos, cu flori bogate si frumos colorate. Prefera solul acid, bogat in turba, si plasarea in semiumbra. Are frunze persistente, verzi, si flori in forma de palnie, cu colorit variat: alb, galben, roz, rosu, violet, albastru.

Arbustul are cerinte ridicate de umiditate si trebuie protejat pe timp de iarna. Astfel, la baza plantei, se recomanda plasarea unui strat de mulci care va proteja radacinile si va mentine umiditatea. Un rododendron matur ar trebui fertilizat toamna.

Sursa foto: tnhomeandfarm.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului