Amenajarea gradinii

#arbusti #arbusti gradina #umbra #arbusti cu flori

Arbusti care tolereaza umbra

Gradina ta este un spatiu umbros? Chiar daca soarele nu este aliatul tau, afla ca gradina ta poate fi acoperita cu plante superbe care se dezvolta armonios chiar si la umbra. Descopera, in continuare, arbusti cu flori frumoase care tolereaza umbra!

 

Azaleea


Unul dintre cei mai apreciati arbusti de gradina, ideal pentru zonele umbroase sau semiumbroase, este azaleea. Se dezvolta armonios in spatiile umbrite partial sau total si produce flori in culori spectaculoase, asortate unui frunzis verde, pielos, acoperit de un strat de puf.

Varietatea de specii de azalee da si bogatia de culori si forme ale florilor. Sub forma de palnie, trompeta sau chiar farfurioara, florile pot fi albe, roz, galbene, mov, rosii si chiar purpurii. Poti folosi azaleele pentru a crea un gard natural, dar si ca punct focal in gradina.
 

Berberis


Berberis este un gen care cuprinde peste 400 de specii de plante arbustive, cu frunze cazatoare sau permanente, ce tolereaza umbra. Varietatile cu frunze cazatoare se bucura de aprecierea gradinarilor datorita bogatiei de culori pe care o capata frunzisul la sosirea toamnei, cat si datorita ciorchinilor de bace, de asemenea, frumos colorati.

In general, speciile de Berberis (Dracila) sunt usor de cultivat, nefiind plante pretentioase, si pot forma garduri naturale superbe.
 

Camelia


Un alt arbust iubitor de umbra, camelia iti va infrumuseta gradina cu flori superbe, colorate in nuante de rosu, roz sau alb. Cea mai cunoscuta specie de camelie, Camelia japonica, poate atinge inaltimi de circa 2 m. Florile sale apar iarna tarziu sau la inceputul primaverii. Camelia poate fi plantata cu incredere la umbra unor compaci impunatori.
 

Gardenia


Planta arbustiva, ce se descurca perfect in zone semiumbrite, gardenia este indragita datorita florilor sale albe, parfumate. Una dintre cele mai apreciate specii este Gardenia jasminoides, cu frunze lucioase si forma compacta. Florile acestei specii iti vor parfuma gradina intreaga vara, intrucat, desi incep sa se deschida inca din perioada primaverii, nu o fac in acelasi ritm, o parte dintre flori deschizandu-se mai tarziu.

Nu uita sa ii asiguri gardeniei un pamant in permanenta umed, bine drenat, insa, care sa nu permita acumularea de apa in exces la nivelul radacinilor.
 

Aruncus dioicus


Aruncus dioicus sau barba caprei ori mantaua zanelor este o alta planta cu aspect arbustiv care se va descurca excelent in penumbra. Planta se distinge prin aspectul delicat al florilor sale albe, similare celor de astilbe, a caror forma si textura aminteste de penele unei pasari.

Aruncus dioicus poate atinge o inaltime maxima de aproximativ 1,5 m, iar florile sale apar in perioada mai-iulie. Are nevoie de pamant umed, de aceea poate fi plantata cu incredere in apropierea unui iaz, lac, paraias etc. Rezista si la soare, cu conditia ca solul sa ii fie mentinut in permanenta umed.
 

Calinul


Calinul (Viburnum) este un arbust care poate atinge inaltimi impresionante (4 m) si care ofera o bogatie de flori albe, parfumate. Apreciate sunt si fructele sale, adunate in ciorchini rosii, cat si frunzele care, la sosirea toamnei, capata culoarea purpurei.

Sursa foto : weblogs.baltimoresun.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare