Amenajarea gradinii

#arbori #radacini arbori #fundatie casa #afectare fundatie casa

Arbori a caror radacina afecteaza fundatia casei

Plantati in jurul casei, copacii ofera multiple beneficii. Acestia blocheaza razele soarelui sa patrunda in casa, contribuind astfel la reducerea consumului de energie de la aerul conditionat. Cu toate acestea, exista anumiti arbori a caror radacina poate afecta fundatia casei, provocand fisuri in pereti si alte probleme care pot deveni costisitoare. Iata cativa dintre copacii pe care nu este recomandat sa ii plantezi in jurul casei!


1. Stejarii

Un studiu despre pagubele produse de radacinile copacilor, realizat de Michigan State University Extension, a aratat ca radacinile stejarilor sunt responsabile pentru 11% dintre problemele aparute la fundatia casei, chiar daca acesti arbori reprezinta doar 2% din speciile de copaci.

Stejarii pot fi vesnic verzi sau cu frunze cazatoare, iar mare parte dintre acestia au radacini adanci cu crestere rapida. Astfel, din pricina dezvoltarii rapide a radacinilor, stejarii pot deveni "dusmanii" casei, daca se afla in apropierea acesteia.


2. Plopii

Un alt tip de copac care poate provoca daune fundatiei casei este plopul. Acesti arbori din categoria foioaselor au radacini adanci care cresc foarte repede si, de obicei, afecteaza conductele de canalizare.

Dezvoltarea plopilor este rapida, au un lemn moale si nu sufera foarte tare daca sunt rupte sau au fost taiate crengi. Tulpina creste mai departe, astfel ca plopul este un arbore putin pretentios, insa destul de periculos pentru fundatia casei.


3. Frasinii

Si frasinii provoaca pagube in structura casei. Fac parte din familia Oleaceae, care cuprinde aproximativ 65-75 de specii. In Europa, specia comuna, raspandita si in Romania, este Fraxinus excelsior.

Radacinile frasinilor au nevoie de foarte multa apa, de aceea acestia sunt plantati, in special, in soluri umede.

Intrucat frasinul creste relativ repede, poate afecta structura casei, provocand crapaturi la nivelul peretilor. Cu toate aceastea, lemnul de frasin este extrem de valoros in industria mobilei, iar scoarta si frunzele sunt folosite in medicina naturista.

Din aceste motive, unii oameni aleg sa planteze frasini in curte, fara a cunoaste pericolele colaterale.



Sursa foto: younghouselove.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului