Amenajarea gradinii

#apa #apa de ploaie #udare gradina #colectare apa

Apa de ploaie, mina de aur pentru plantele din gradina

Apa de ploaie poate fi o mina de aur pentru plantele din gradina ta. Chiar daca ploile consistente si de lunga durata din timpul verii sunt adesea blamate pentru distrugerea culturilor in gradina, este bine sa stii ca ele pot avea si mari avantaje, atat pentru tine, cat si pentru legume, flori sau fructe.


Colecteaza apa de ploaie

Apa de ploaie este considerata a fi unul dintre cele mai curate tipuri de apa, deoarece nu contine calcar si alte saruri. In sezonul ploios, este recomandat ca colectezi apa pluviala in recipiente mari, cum ar fi butoaiele. Acestea pot fi plasate fie sub jgheaburi, fie intr-o zona in care apa de ploaie se scurge cu usurinta si poate fi stransa. Aceasta este cea mai ieftina metoda de coletare a apei de ploaie, insa exista si metode moderne de colectare.



Sursa foto: backyardfarmers.com

Este vorba despre rezervoare de apa sau instalatii compuse din acumulator de apa si butoi. La fel ca orice alt tip de apa, si apa de ploaie este un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor sau pentru atragerea daunatorilor in gradina. Tocmai de aceea, apa de ploaie se colecteaza in recipiente care pot fi acoperite si care pot fi depozitate in spatii intunecoase, racoroase.

Apa pluviala depozitata intr-un spatiu intunecos nu isi pierde din calitati si poate fi folosita pentru udarea gradinii chiar si peste 3 luni de la colectare.


Avantajul major al colectarii apei de ploaie

Daca nu ai un sistem de irigatie in gradina, in lunile secetoase plantele tale pot avea de suferit din cauza lipsei apei. In prezent, apa este scumpa, fie ca o iei de la robinet, fie ca o iei dintr-o fantana cu hidrofor. In schimb, apa de ploaie nu costa nimic si poti uda cu ea toata gradina atunci cand ai nevoie.


Orice apa de ploaie este sigura pentru gradina?

In principiu, apa de ploaie nu este daunatoare pentru plantele din gradina decat in situatia in care cade din abundenta si provoaca stagnarea apei la suprafata solului. Exista o situatie tot mai frecvent intalnita in Romania in ultimii ani.

Este vorba despre "ploaia murdara", care contine particule de nisip din zona desertului Sahara. Aceasta ploaie nu este periculoasa, insa pateaza plantele. De asemenea, este bine de stiut ca apa pluviala din orasele aglomerate poate contine o cantitate mai mare de impuritati din cauza poluarii aerului, dar chiar si asa, tot poate fi folosita pentru udarea gradinii.

Sursa foto: insidestorey.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului