Semintele de gazon din comert sunt rezultatul diferitelor amestecuri facute special in vederea utilizarilor date viitoarei peluze de gazon. Astfel, intalnim specii rezistente la seceta, ger, trafic, specii care au frunze mai fine sau mai late,capacitati de infratire variate, cu viteze diferite de crestere si moduri diferite de formare a tufei. Speciile de mai jos se regasesc si in gazonul din comert, uneori cu noi subspecii create.
Principalele specii de graminee folosite pentru gazon sunt: raigrasul peren (Lolium perenne), firuta (Poa pratensis), suvarul de munte (Poa trivialis), paiusul rosu (Festuca rubra), paiusul inalt (Festuca arundinacea), iarba campului (Agrostis stolonifera) si timoftica (Phleum pratense).
Se evita folosirea unei singure specii, deoarece fiecare specie, varietate sau soi poseda insusiri diferite, evidente calitati si defecte . In principiu, doua specii sunt dominante ( Lolium perenne si Festuca rubra ), acestea fiind folosite in cea mai mare proportie.
Aceste specii se folosesc in diferite amestecuri, in proportii adaptate in raport cu functia indeplinita de viitorul gazon. Avantajul principal in acest amestec este acela ca plantele au capacitate adaptativa extrem de buna si tolereaza tunsul des. Amestecurile se stabilesc in functie de cel putin trei elemente: destinatia gazonului, dorinta proprietarului, costurile de infiintare.
1 In zonele secetoase sau in gradinile expuse in zone de S sau S-E, cu soare puternic, se poate folosi urmatorul amestec:
- Lolium perenne Flamenco10%;
- Lolium perenne Sirtaky 15% ;
- Lolium perenne Fandango 10%;
- Festuca arundinacea Amalia 40%;
- Festuca arundinacea Estivada 20%;
- Poa Pratentis Conni 5%.
2 In gradinile umbrite , amestecul potrivit ar fi:
- Festuca arundinacea Lucky Selen 30%;
- Festuca arundinacea Amalia 30%;
- Festuca arundinacea Justice 20%,
- Festuca rubra Boreal 15%;
- Festuca rubra Reggae 5%.
3 Gazonul ornamental - trebuie sa fie fin, dens, tuns des si scurt, cu aspect estetic remarcabil. Amestecuri recomandate :
- Festuca rubra commutata – 33,4%;
- Festuca rubra trichophylla – 33,3%;
- Festuca ovina duriuscula – 33,3%.
- Festuca rubra commutata – 45%;
- Festuca rubra trichophylla – 45%;
- Agrostis tenuis – 10%.
4 Gazonul de agrement este un gazon in care rolul principal il joaca motivele esteticefoarte diverse, el acoperind o mare parte din peluzele caselor.
Pentru un astfel de gazon se recomanda o multitudine de amestecuri:
- Lolium perenne – 33,4%
- Festuca rubra – 33,3%
- Poa pratensis – 33,3%.
- Festuca rubra trichophylla 33,4%
- Festuca ovina duriuscula 33,3%
- Poa pratensis 33,3%.
- Lolium perenne – 50%
- Festuca arundinacea – 30%
- Festuca rubra trichophylla 20%.
- Lolium perenne – 30%
- Festuca rubra – 20%
- Poa pratensis – 20%
- Festuca ovina duriuscula – 30%.
- Lolium perenne – 50%
- Festuca rubra – 50%.
5 Gazonul pentru spatii verzi publice este supus unui trafic foarte variat ca intensitate, in functie de anotimp. Un astfel de gazon este alcatuit dintr-un numar redus de specii.
- Lolium perenne – 20%
- Festuca arundinacea – 80%.
6 Gazonul pentru terenuri de sport este foarte variat si de aceea este foarte greu de dat retete. Este foarte important sportul care se practica pe el, conditiile meteorologice deseori nefavorabile in momentul practicarii sportului s.a.m.d. Pentru terenurile cu jocuri colective prezinta interes speciile rezistente la calcat: Lolium perenne, Poa pratensis, Festuca arundinacea.
Semintele de gazon se pot procura din magazinele de specialitate. Se va tine cont de amestecul de seminte trecut pe ambalaj, format din cel putin 4 specii. Norma de seminte pentru 1 mp este de 40 de grame, iar pretul pentru 1 kg este situat intre 20-25 RON.