Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #borduri #borduri decorative #borduri gradina

Amenajeaza-ti gradina cu borduri decorative inedite

Una dintre cele mai importante etape in finisarea lucrarilor de amenajare a unei curti sau a unei gradini este cea a amplasarii bordurilor decorative.

Aceste borduri au rolul de a delimita curtea sau gradina ta, dandu-i un aspect ingrijit si ordonat. In functie de tipul solului si pozitionarea terenului, poti opta pentru una dintre urmatoarele tipuri de borduri: din lemn, din beton, din piatra, din marmura sau din plastic.


Bordurile din beton

Bordurile din beton sunt intalnite in curtile cu suprafete mari si au rolul de a delimita aleile principale de livezi si gradini. In general, acestea se monteaza sub forma unor linii drepte, care dau curtii un aspect extrem de ordonat.


Bordurile de plastic

O alternativa la bordurile din beton o reprezinta cele confectionate din PVC sau plastic. Marele lor plus este acela ca sunt foarte usor de montat. De obicei, timpul de montare este de trei ori mai mic decat in cazul altor categorii de borduri.

Un alt avantaj este faptul ca sunt mult mai ieftine decat cele din piatra naturala, de exemplu. In ciuda aparentelor, bordurile din plastic sunt destul de rezistente la expunerea la frig sau caldura, precum si la socuri.


Bordurile din piatra

Bordurile din piatra sunt extrem de rezistente si confera curtii un aspect actractiv. Sunt disponibile in comert intr-o varianta mare de nuante. Montarea lor se face apeland la un pat de beton, cu rol de fixare. In lipsa acestuia, forma si marginile neregulate ale pietrelor pot duce la alunecarea lor in timp, afectand in mod negativ aspectul gradinii.

In functie de preferinte, poti opta pentru borduri inalte sau borduri joase. Cele inalte au si rolul de a impiedica alunecarile de teren.


Bordurile decorative din lemn

Bordurile decorative din lemn sunt recomandate in cazul celor care prefera sa-si amenajeze curtea intr-un stil mai rustic. De fapt, acestea sunt niste tarusi de dimensiuni si inaltimi diferite care se ordoneaza pana se formeaza un gardulet de delimitare a principalelor zone din curte.


Borduri decorative din plante

O alta solutie pentru amenajarea gradinii o reprezinta cultivarea de flori pitice, cu rol de borduri. Exista mai multe specii care pot fi folosite cu succes in acest scop, printre ele numarandu-se si artmisia si alyssums. Cele mai potrivite sunt florile care nu cresc foarte mult in inaltime, astfel incat nu presupuna tunderea lor regulata.


Borduri neconventionale

Exista si borduri pe care nu le gasesti ca atare in comert. Ele pot fi improvizate in functie de imaginatia proprietarului gradinii.

Poti folosi pe post de borduri decorative sticlele colorate in verde sau in negru, care confera gradinii un aspect mai nonconformist. In acest caz, in jurul zonei de imprejmuit se sapa un sant de 10 centrimetri adancime, in care se introduc sticlele cu gura in jos. Poti pune sticlele usor inclina si sprijinite unele de altele, in acest fel se da creeaza un aspect de cascada.

O alta optiune este aceea de a folosi cutii de suc de aluminiu sau cutii de conserve ce se pot colora in prealabil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului