Amenajarea gradinii

#ingrijire gazon #plantare gazon #amenajare gradina #gradina #gazon

Amenajarea gradinii: ce trebuie sa stii inainte de a planta gazon

Gradina reprezinta un spatiu care te ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri cat mai mult de aerul liber si de verdeata din jur. De aceea, pentru a iti oferi acea stare de bine, este nevoie ca gradina ta sa fie un loc cat mai curat si frumos aranjat.

Amenajarea gradinii trebuie sa porneasca de la plantarea gazonului, motiv pentru care ti-am pregatit o lista cu cateva aspecte de care trebuie sa tii cont inainte de a incepe aceasta operatiune.

Gandeste-te daca exista zone in care iarba nu creste

In cazul in care in gradina ta sunt zone cu trafic mare sau cu umbra intensa, este recomandat sa gasesti o alta solutie pentru a aranja acele zone si sa eviti plantarea gazonului.

De regula, peluza se dezvolta usor si frumos atunci cand are acces la soare, caldura, apa suplimentara si un trafic redus de persoane sau utilaje. Cu toate ca exista si tipuri de gazon care pot tolera umbra, cele mai multe soiuri au nevoie de o cantitate mare de soare si apa pentru a prospera.

Ce suprafata din gazon vei folosi pentru diverse activitati?

Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere inainte de a planta gazonul este referitor la rolul peluzei in cadrul activitatilor de zi cu zi. Spre exemplu, in cazul in care ai copii sau animale de companie, va fi necesar sa iei in calcul plantarea unei zone mai mari de iarba pentru a le oferi un spatiu suficient in care sa se simta bine.

In schimb, daca in casa ta exista doar persoane adulte, poti planta o suprafata mai mica de gazon pentru a reduce din timpul petrecut pentru intretinerea sa.

Exista zone cu multa apa in apropierea casei tale?

In cazul in care prin imediata apropiere a casei tale exista rauri, iazuri sau lacuri, este mai indicat sa te feresti de plantarea unui gazon in curte, chiar daca produsele folosite pentru acesta sunt unele organice. Nu doar ca peluza poate sa aiba de suferit in cazul unor mici inundatii, insa vei proteja si alimentarea cu apa a populatiei si viata salbatica. In schimb, o optiune mai buna este aceea de a alege un amortizor vegetativ.

Stabileste proportia ideala de gazon din curte

Plantarea gazonului in gradina din jurul casei trebuie sa te ajute sa creezi un decor cat mai placut si primitor, fiind asadar nevoie sa acorzi anumitor detalii.

Pentru a iti da seama care este cea mai buna proportie de gazon pentru curtea ta, te poti raporta la alte caracteristici ale peisajului general. Un truc destul de simplu care te poate ajuta sa stabilesti acest lucru este acela de a face o fotografie in care sa cuprinzi casa si spatiul liber din jur. Apoi, cu ajutorul unui creion, deseneaza un cerc in jurul casei aproximativ egal cu inaltimea acesteia.

Cercul desenat pe fotografie reprezinta zona vizuala in care gradina, cararile, iluminatul si zonele de relaxare pot contribui pentru a accentua imaginea casei si pentru a echilibra peisajul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului