Amenajarea gradinii

# alergie polen #amenajare gradina #polen

Alergic la polen? Cum sa amenajezi gradina

Persoanele care sunt sensibile la alergenii de mediu cum ar fi polenul, iarba, puful, fanul si care iubesc gradinaritul, nu trebuie sa mai sufere - exista posibilitatea sa isi creeze o gradina speciala cu un potential alergenic foarte scazut!

Factorii alergenici

Inainte de a trece la treaba, este recomandat sa cunoastem foarte bine factorii alergenici. Acestia sunt polenul, mucegaiul, acarienii si sporii ciupercilor. Deci, daca stim ca suntem alergici la factorii de mediu, va trebui sa evitam sa intram in contact cu oricare dintre acestea.

Alegeti anumiti pomi

Polenul este produs de copaci care au sexe diferite. In cazul acestora, doar planta de sex masculin produce polenul. Aceasta observatie ne indreptateste sa tragem concluzia ca daca vom evita sa plantam pomii de sex masculin, e posibil sa nu mai suferim atat de mult de alergii! Iata ce pomi trebuie evitati: artarul, mesteacanul, coniferele, stejarul si plopul. Toti acesti pomi, chiar daca au flori mici, genereaza nori de polen care plutesc prin aer si genereaza alergii.

Evitati mucegaiul, acarienii si sporii ciupercilor

Alte cauze ale alergiilor legate de mediu o reprezinta mucegaiul, acarienii si sporii ciupercilor. Acestea sunt prezente in gradinile cu umiditate mare si in compost. Sporii mucegaiului si ai ciupericilor si acarienii care se hranesc cu compost, sunt printre cei mai redutabili dusmani ai persoanelor alergice. Persoanele alergice la factorii de mediu trebuie sa evite gradinaritul in zonele umbrite si intoarcerea compostului. Daca totusi, trebuie sa se expuna, se recomanda sa poarte manusi sau o masca.

Combateti buruienile

Exista o buruiana numita Parietaria judaica, care creste in crapaturile din pavaj, pe ziduri sau intre roci, cu frunze lipicioase si care, la inflorire, produce cantitati uriase de polen. Semintele care se raspandesc genereaza rapid scaparea de sub control a acestei plante. Din pacate, singura solutie eficienta pentru combaterea acestei buruieni o reprezinta folosirea insecticidelor.

Cum ingrijim peluza daca suferim de alergii

Iarba este un mare generator de polen, mai ales atunci cand este cosita. Delegati pe altcineva sa se ocupe de tunsul ierbii si, daca totusi nu se poate, purtati o masca in timpul acestei operatii. Pentru a nu fi nevoie sa tundeti des peluza, alegeti soiurile de iarba care cresc mai greu si produc mai putin polen.

O alta solutie ar fi sa inlocuiti gazonul cu alte plante sigure si pietricele.

Folositi in gradina plante sigure

Pentru gradinarii alergici la polen se recomanda plantele cu flori cu nectar si granule mari de polen. Acestea nu fac polenizarea prin aer ci cu ajutorul insectelor sau prin atingere. In general ele au flori mari, parfumate si frumos colorate si sunt foarte estetice pentru a atrage insectele de care au nevoie pentru polenizare. Iata cateva dintre ele: camelia, lampionul chinezesc, citricele, frangipani, tibouchina, hibiscus, lavanda, petunia si panseluta. De asemenea, plantele suculente ca echeveria, sempevivum si crassula ovata pot fi si ele o alegere buna.

Folositi plante cu frunze verzi si fara flori

Pentru a evita polenul in gradina dumneavoastra, puteti sa va orientati catre plantele care nu au flori semnificative si se remarca mai mult prin frunzele verzi. Iata cateva dintre acestea: cordilina colorata, coleus, inul din Noua Zeelanda, etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare