Amenajarea gradinii

#Albizia julibrissin #arbore de matase #arbore ornamental

Albizia julibrissin sau arborele de matase

Albizia julibrissin, arborele de matase sau mimosa este un arbore originar din estul Asiei. Genul Albizia din care face parte a primit denumirea dupa un nobil italian, Filippo degli Albizzi, care a introdus planta in Europa in anul 1749. Afla, in continuare, mai multe detalii despre acest arbore ornamental spectaculos!
 

Descriere


Arbore tropical, Albizia julibrissin se adapteaza foarte bine climatului temperat . Este un arbore cu frunze cazatoare, ce poate atinge o inaltime de pana la 12 m. Scoarta sa este gri-verzuie si capata striatii verticale pe masura ce arborele de matase se dezvolta. Frunzele au aspect de feriga, o lungime cuprinsa intre circa 12 si 20 cm si o latime de circa 7-10 cm.

Albizia julibrissin infloreste de-a lungul intregii veri. Florile sale sunt aranjate in panicule de culoare alb sau roz si au un aspect matasos. Atrag albinele, fluturii si pasarile.

Cat despre fructele arborelui de matase, acestea sunt plate, sub forma de pastai cu o lungime de 10-20 cm si o latime de circa 2 cm, avand in interior seminte. Fructele se coc in lunile august-septembrie.
 

Cultivare


Albizia julibrissin este cultivat in mare parte ca arbore ornamental, datorita texturii frunzelor si a florilor sale. Coroana stufoasa a arborelui poate oferi umbra din belsug, o alta calitate apreciata a arborelui Albizia julibrissin.

Albizia julibrissin se dezvolta rapid, preferand plasarea in lumina directa a soarelui sau in semiumbra. In ceea ce priveste solul, arborele de matase are nevoie de pamant umed, preferabil acid.

Arborele este foarte rezistent, facand fata cu brio secetei, salinitatii crescute din sol, cat si curentilor de aer. Noile plantute, plasate in pamant, se adapteaza rapid. Este important, insa, ca acestea sa fie udate din belsug pentru a contracara tendinta de dezvoltare superficiala a radacinilor.
 

Ingrijire


Arborele de matase beneficiaza de pe urma ajutarilor coaroanei sale. Fara a exagera, incepe prin a curata ramurile arborelui in prima perioada de dezvoltare. Astfel, initial, taierea ramurilor ar trebui sa se faca aproape de trunchi, dupa care, pe masura ce Albizia julibrissin avanseaza spre maturitate, crengutele pot fi eliminate complet, eliberand trunchiul.

In situatia in care apar crengi lipsite de frunze sau uscate, acestea ar trebui taiate. In plus, forma coroanei arborelui poate fi ajustata pentru a permite unei cantitati mai mari de lumina sa patrunda in interior, dar si pentru a-i da forma dorita.
 

Inmultire


Inmultirea arborelui de matase se poate face prin butasi (vara) sau prin seminte (primavara). Cu toate acestea, cea mai buna metoda si cea mai eficienta ramane inmultirea prin seminte.
 

Boli si daunatori


Apa dura poate alcaliniza solul arborelui de matase, in special cand sunt cultivate in apartament specii de Albizia julibrissin de dimensiuni mici. In ceea ce priveste daunatorii, Albizia julibrissin poate fi afectat de infectia cu Fusarium (Fusarium oxysporum f.sp. perniciosum) sau cea cu nematodul Meloidogyne incognita, printre altele.

Sursa foto: yourgardenshow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare