Amenajarea gradinii

#albastrele #margarete #tip sol #ccanteiuta #papadii

Afla ce sol ai in gradina, in functie de buruienile care cresc in ea

Buruienile sunt considerate plante inutile si invazive intr-o gradina, astfel ca majoritatea gradinarilor le anihileaza imediat ce le observa printre legume si flori. Gradinarii priceputi, insa, vad si partea plina a paharului atunci cand se confrunta cu o gradina plina de buruieni. Mai exact, ei pot afla ce fel de sol au in gradina, in functie de soiul de buruieni care isi fac veacul printre plantele benefice. Si tu poti afla ce fel de sol ai in gradina, daca te folosesti de buruieni.

Papadiile galbene indica un sol acid in gradina

Papadiile galbene, macrisul, urzica, panselutele salbatice si coada-boului sunt buruieni care cresc cu precadere intr-un sol acid. Prin urmare, daca si tu ai in gradina astfel de buruieni, te poti orienta spre plantarea unor flori sau legume despre care stii ca sunt iubitoare de sol acid. Este vorba, printre altele, de rododendron, azalee, afine si hortensii.




Sursa foto: organicgardening.com

Albastrelele indica un sol foarte fertil

Albastrelele si alte plante din genul Centaurea, printre care scaietii, sunt buruieni care indica prezenta unui sol foarte fertil in gradina. Albastrelele nu sunt buruieni periculoase, ba dimpotriva, sunt folosite in scop terapeutic, pentru prevenirea anumitor afectiuni.

Solul fertil este excelent pentru cultivarea legumelor. De la rosii si ardei grasi, pana la vinete, dovlecei si porumb, toate legumele vor creste armonios intr-un sol in care apar razlet si albastrele.



Sursa foto: botanicalgarden.ubc.ca

Margaretele indica un sol sarac

Margaretele sunt buruieni care cresc in special in soluri sarace in substante nutritive, astfel ca, daca ai aceste flori salbatice in gradina, este bine sa iei masuri pentru imbogatirea calitatilor pamantului. Sunt cateva legume care se dezvolta bine chiar si intr-un astfel de sol. Este vorba, printre altele, de fasole, ridichi si mazare.



Sursa foto: organicgardening.com

Scanteiuta indica un sol alcalin

Daca ai un sol in care creste scanteiuta (Anagallis arvensis), este bine sa stii ca acesta are sanse mari sa fie alcalin. In solul de acest tip se dezvolta bine majoritatea florilor de gradina, dar si cateva legume delicioase, cum ar fi salata verde, ceapa, spanacul, sfecla rosie, broccoli si sparanghelul.



Sursa foto: organicgardening.com

Cicoarea indica un sol prea compact

Solul compact ingreuneaza cresterea legumelor, intrucat radacinile nu pot respira si nici nu pot asimila in mod corespunzator substantele benefice. Cicoarea este o buruiana care indica prezenta unui astfel de sol, ceea ce inseamna ca acesta are nevoie de o aerare urgenta.



Sursa foto:organicgardening.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului