Amenajarea gradinii

#tundere gazon #ingrijire gazon #amenajare gazon #gazon

8 motive pentru a nu tunde gazonul

Cu toate ca peluzele proaspat cosite arata bine, acest lucru ar putea dauna mediului. Noxele de la masinile de tuns iarba contribuie la poluarea aerului, iar taierea plantelor si a florilor salbatice reduce sursele de polen pentru albine si alte insecte polenizatoare. In loc sa pastrezi o rutina saptamanala de tuns gazonul, poti lasa iarba sa creasca si poti renunta la ierbicid, permitand gazonului sa se dezvolte natural. Iata opt motive pentru care merita sa iei in considerare amanarea tunderii gazonului.

Economisesti apa

Folosirea plantelor rezistente la seceta va reduce cantitatea de apa necesara pentru a pastra peisajul plin de culoare. Gandeste-te ca pajistile apar in mod natural si supravietuiesc numai cu apa de ploaie sau roua. Poti uda gazonul doar in timpul perioadelor secetoase, lasand natura sa isi urmez cursul.

Atragi polenizatorii

Cand plantezi plante tine cont de albine, fluturi ai alte insecte. In ultimul timp s-a inregistrat o scadere a numarului de polenizatori, acest fenomen avand la baza bolile si pesticidele. Adevarul este ca avem nevoie de polenizatori pentru a obtine culturi din plante precum porumbul, soia si diverse legume.

Ajuti pasarile

Atrage mai multe pasari pe proprietatea ta si nu vei mai avea nevoie de insecticide. Tulpinile uscate si moarte ale plantelor de pe pajiste ofera material ideal pentru cuibarit. Daca poti, lasa orice planta moarta in peisajul gradinii tale, astfel incat pasarile sa aiba materiale pentru a construi cuiburi primavara.

Poluezi mai putin aerul

Cu totii suntem constienti de poluarea aerului, iar masinile de tuns iarba pot contribui la acest fenomen. Din cauza faptului ca multe dintre ele functioneaza pe gaz, masinile de tuns iarba degaja multe noxe poluante.

Te vei bucura de flori superbe

Multe plante de campie au flori umitoare pe care te vei bucura sa le privesti zilnic in gradina. Planteaza flori precum Zinnia sau Monarda pentru a te bucura de flori uimitoare tot sezonul. In plus, multe din aceste plante se inmultesc sigure, prin scuturarea semintelor, nefiind necesar sa le plantezi an de an.

Foloseste plante autohtone

Cultivarea plantelor autohtone este benefica pentru mediu. Acestea sunt o parte a ecosistemului si cresc in mod natural in zonele de provenienta. In plus, au ajantajul de a atragage insectele polenizatoare, de care gradina ta are atata nevoie.

Creste plante in zonele cu probleme

Datorita faptului ca plantele autohtone sunt rezistente, le poti lua in considerare pentru a rezolva problemele de amenajare a terenurilor unde nu creste iarba. Cumpara plante care pot stabiliza pamantul si controleaza eroziunea. Daca in zona sunt caprioare si iepuri, poti alege plantele pe care acestea nu le vor manca.

Previi daunatorii

Multe plante sunt recunoscute pentru capacitatea de a atrage insectele care pot tine daunatorii sub control. Astfel, gargaritele iti pot salva gradina de la problemele produse de paraziti. Multe din plantele care atrag insectele benefice sunt aceleasi plante care atrag polenizatorii, astfel incat poti obtine doua beneficii majore. Permitand plantelor autohtone sa creasca in ecosistemul lor si sa prospere in mod natural, fara a fi necesar ca tu sa intervii in ordinea fireasca a naturii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului