Amenajarea gradinii

#plante gradina #amenajarea gradinii #design gradina #ghiveci flori

8 moduri perfecte de a-ti infrumuseta rapid gradina

O gradina este pusa in valoare atat de plantele pe care le ai in ea, cat si de organizarea acesteia. Cateva mici trucuri fac ca orice spatiu verde sa se transforme intr-o oaza de liniste care te relaxeaza si te incanta zi de zi. 
 
 
Joaca-te cu texturi



Fii atent la textura frunzelor, precum si la culoare. Aici, spre exemplu, frunzele rosiatice de Heuchera intra in contrast cu cele gri-albastrui de Vinetica.

Foloseste ghivece



Pentru un impact vizual puternic, foloseste ghivece mari. Au un aspect indraznet, iar gradina e mai usor de regandit, de reamenajat. In plus, nu ezita sa combini plante de diferite forme si culori in acelasi ghiveci. Spre exemplu, ferigile Sorbaria merg de minune cu alunul Red Majestic.

Proiecteaza o intrare



Accesul in gradina e important, pentru ca el este ca o carte de vizita pentru tine. De aceea, trebuie bine planificat. Bradutii sunt ideali pentru a marca intrarea in gradina ta. Raman mereu verzi si nici nu necesita prea multa ingrijire.

Cultiva plante aromatice



Sadeste in jardiniere plante aromatice pe care sa le ai la indemana atunci cand pregatesti un gratar, o salata sau un sos. Aseaza-le in gradina, fie pe spaliere, fie margineste cu ele un strat de flori.

Da inaltime spatiului



De regula, daca plantezi doar flori sau tufe pitice, gradina ta se va dezvolta mai mult pe orizontala. Creeaza totusi, cel putin vizual, o legatura pe inaltime cu cerul. Daca nu ai alte elemente, poti folosi doua-trei colonade din piatra. Stalpii dau un sentiment de mister datorita aspectului lor antic.

Mizeaza pe culori puternice



Planteaza flori in culori puternice, precum rosu sau galben, care sa devina adevarate puncte focale in gradina ta. Sau plante cu frunzis negru, care creeaza combinatii absolut magice.

Ilumineaza locurile umbroase



Zonele in care soarele ajunge mai greu nu trebuie sa fie intunecate si posomorate. Poti rezolva aceasta problema plantand plante cu foliaj foarte deschis la culoare. In gradina din imagine, spre exemplu, printre tufele de feriga s-a strecurat si una cu crini Hosta, cu fruze pestrite.

Amenajeaza un loc de relazare



Gradina nu este doar locul care gazduieste legumele, fructele sau florile, ci si locul in care te poti relaxa admirandu-ti "opera". De aceea, e bine sa iti amenajezi un spatiu unde sa te opresti din cand in cand din treaba si sa tragi putin aer in piept contempland farmecul gradinii.

Foto: bhg.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului