Amenajarea gradinii

#rasaduri #gradina #amenajarea gradinii #unelte gradina # cum sa cultivi #lucrari toamna

7 sarcini de toamna pentru o gradina de primavara perfecta

Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car, iar un gradinar iscusit stie ca ingrijirea gradinii pe timp de toamna ii va asigura un spatiu verde perfect in primavara urmatoare. Iata ce trebuie sa faci in gradina in acest anotimp, pentru a-ti usura munca la inceputul primaverii.

1. Curata gradina

Toamna este sezonul in care abundenta vegetatiei din gradina ta se va reduce treptat pe masura ce zilele devin mai reci. Taie ramurile uscate ale copacilor si arbustilor din gradina, precum si tufele de flori care s-au uscat. Curata toate aceste resturi impreuna cu frunzele cazute pentru a lasa solul curat.

2. Pastreaza semintele

Pastreaza semintele florilor si legumelor preferate pentru a avea o rezerva buna in aceste plante si in sezonul urmator. Usuca-le bine si pune-le intr-un loc uscat si intunecos.

3. Ingrasa terenul

Adauga compost sau gunoi de grajd pe intreaga suprafata elierata din gradina. Amesteca-l cu pamantul si lasa-l asa pana in primavara. Peste iarna ingrasamantul natural se va dezintegra in sol, iar tu vei avea parte de un teren manos in primavara urmatoare.

4. Curata rasadnitele

Rasadnitele de gradina pe care le-ai folosit la obtinerea firavelor plante iesite din seminte vor trebui curatate si eventual stranse daca sunt facute din materiale degradabile. Adaposteste-le intr-o magazie pentru a le putea folosi in bune conditii in primavara urmatoare.

5. Asigura rezerva de apa

Arbustii si tufele care vor petrece iarna afara vor trebui sa aiba o rezerva de apa adaugata constant pana la prima venire a frigului. Le va fi mult mai usor sa indure frigul iernii daca au o cantitate suficienta de apa inmagazinata in radacini. Asigura-le rezerva necesara de apa, dupa care poti debransa sistemul de irigare din gradina.

6. Tunde plantele transplantabile

Fa o toaletare completa a plantelor care vor trebui transplantate si puse la adapost. In primul rand, iti va fi mai usor sa le transporti si sa le adapostesti daca le reduci dimensiunile, in al doilea rand vor consuma mai putina energie pe timp de iarna si vor inflori mai rapid primavara urmatoare, decat daca vei astepta pana la inceputul sezonului pentru a le toaleta.

7. Unge uneltele

Pentru o lunga perioada, uneltele de gradinarit vor fi puse in cui. Este cazul sa le cureti si sa le ungi daca vrei sa le gasesti intr-o stare buna la primavara.

Foto: organicsoilsolutions.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului