1. Fa inventarul lucrurilor din bucatarie
Din cand in cand este nevoie sa faci o selectie printre obiectele pe care le folosesti sau nu le-ai mai utilizat de ani de zile, in bucatarie. Scoate tot din dulapuri si depoziteaza-le pe masa sau pe podea. Sorteaza obiectele si vezi care sunt cele pe care le folosesti mai des, apoi grupeaza-le in functie de cat de utile iti sunt in bucatarie.
2. Doneaza sau arunca ce nu iti trebuie
Atunci cand ai trei tigai identice cel mai bine ar fi ca pe una dintre ele sa o donezi. Scapa de orice alte obiecte din bucatarie care sunt stricate, sparte, care au parti componente lipsa, pentru ca ocupa spatiul degeaba.
3. Asaza obiectele la loc in functie de cat de frecvent le folosesti
Atunci cand pui la loc toate accesoriile din bucatarie, asaza-le in functie de cat de mult le folosesti. Cratitile si farfuriile pe care le folosesti mereu vor trebui puse intr-un loc usor accesibil, la indemana. Tavile de briose sau cele de cozonac pot fi asezate intr-un dulap mai greu accesibil, pentru ca nu ai nevoie de acestea in fiecare zi. Toate obiectele pe care le folosesti cel mult o data pe an, ar trebui sa fie depozitate undeva in alta parte, pentru a nu ocupa spatiul in bucatarie.
4. Sorteaza obiectele din bucatarie
Cratitile si tigaile ar trebui grupate in functie de marime si puse unele in altele, de la cele mai mici la cele mai mari. Daca ai suficient spatiu in bucatarie, ar fi de preferat sa tii capacele la un loc cu cratitile, daca nu, aranjeaza capacele de la cel mai mic la cel mai mare, langa cratiti.
5. Foloseste spatiul de sub chiuveta
Incepe prin a arunca orice obiect inutil, stricat, ruginit, ambalaje pe care nu le folosesti si orice alte lucruri pe care le tii sub chiuveta. Acest spatiu poate fi folosit intr-un mod util si va face o diferenta uluitoare in bucatarie. Poti pune sub chiuveta un suport special in care sa tii bureti, perii, foliile de impachetat si solutiile pentru curatat.
6. Aranjeaza tacamurile eficient
Pentru a mentine ordinea in bucatarie, vei avea nevoie si de un sertar cu compartimente in care sa tii toate tacamurile si ustensilele din bucatarie. Atunci cand sunt organizate pe categorii, vor fi si usor de gasit atunci cand ai nevoie de ceva anume.
7. Reorganizeaza frigiderul
Ordinea alimentelor in frigider este foarte importanta. Produsele perisabile ar trebui puse in partea de jos si in spate, nu pe usa frigiderului. Raftul de sus, unde este cel mai rece, ar trebui dedicat produselor lactate. Fructele si legumele isi pastreaza prospetimea cand sunt tinute in sertare inchise, iar pe usa poti depozita sticle si condimente.