Amenajarea gradinii

#fructe #pomi fructiferi #plantare pomi

7 reguli de aur pentru plantarea unui pom fructifer

Iti place ideea de a manca un mar cules din propria-ti gradina? Atunci planteaza cativa pomi fructiferi. Vor trece cativa ani pana te vei bucura de roadele, dar si de umbra lor, insa ce mai conteaza cata vreme este vorba despre munca ta! Iata ce trebuie sa faci dupa ce ai ales pomii:

1. Saparea gropii

Horticultorii sunt de parerea e bine sa sapi groapa in care urmeaza sa plantezi pomul cu cateva luni inainte, pentru ca locul sa fie sterilizat natural. Spre exemplu, daca plantezi pomii toamna, cel mai bine ar fi sa sapi gropile inca de acum, din lunile iulie-august. Atunci cand sapi, ar fi bine sa asezi separat pamantul de suprafata de cel de adancime.

Diametrul gropii trebuie sa aiba in jur de un metru si o adancime de pana la 80 de centimetri.

2. Fasonarea radacinilor

Radacinile pomilor fructiferi trebuie fasonate. Trebuie indepartate radacinile vatamate si scurtate varfurile celor lungi. Radacinile mai subtiri de 3-4 milimetri se scurteaza la 8 centimetri. Daca sunt moarte, se inlatura de la baza.

3. Hidratarea radacinilor

Daca ai cumparat pomii on-line, cu siguranta ca ei au trecut prin cateva zile grele pana sa ajunga la tine. De aceea, este indicat ca imediat ce i-ai primit sa ii despachetezi si sa ii pui in vase cu apa pentru rehidratare.

4. Plantarea propriu-zisa

Sursa foto: eksitarif.com

Pentru inceput, pomul trebuie "mocirlit", adica trebuie scufundat intr-un amestec de balega proaspata, pamant galben si apa, in proportii egale. Acest strat de mocirla functioneaza ca un pansament pentru radacini, dar ajuta si la o mai buna aderenta a acestora cu solul.

Pomul trebuie plantat la aceeasi adancime la care a crescut si in pepiniera si cu punctul de altoire orientat spre Nord.

Aseaza pamantul pe care l-ai scos din partea superioara a gropii la fund, iar pe cel de adancime, la suprafata. Taseaza pamantul cu picioarele, insa cu atentie sa nu rupi radacinile.

5. Copca

La final, fa o copca de jur imprejurul pomului, ca o mica galeata, si uda-l cat mai bine pentru a-i asigura nivelul necesar de minerale.

6. Distanta

Sursa foto: minerscamp.co.nz

In cazul in care plantezi mai mult pomi, distanta dintre ei trebuie sa fie de cel putin patru metri. Potrivit specialistilor, visinii pot fi plantati si la trei metri distanta, iar intre meri trebuie sa existe un spatiu de 5 metri.

7. Ingrasamintele sunt contraindicate

Oricat ar parea de tentant, adaugarea de ingrasaminte scade dramatic sansele ca pomisorul plantat de tine sa se prinda.

Sursa foto: faidatemania.pianetadonna.it

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului