Amenajarea gradinii

#iarna #amenajarea gradinii #protejarea plantelor #toamna tarzie

7 ponturi pentru gradina in luna noiembrie

In noiembrie, ploile si temperaturile scazute te pot impiedica sa lucrezi in gradina. Profita, insa, de zilele insorite pentru a exploata tot ceea ce se poate in gradina ta de toamna tarzie. Iata 7 ponturi pentru gradina in luna noiembrie.


1 Legaturi potrivite pentru plantele cataratoare


Daca ai plante cataratoare in gradina, acestea rezista mai bine in sezonul rece daca sunt legate corespunzator. Foloseste un par sau un bat de lemn sau plastic si leaga planta cu o sfoara. Nu fa un nod foarte strans, pentru ca sfoara sa nu patrunda in tulpina. Poti face o legatura in forma de opt, cu partea incrucisata intre tulpina si bat, pentru ca cele doua sa nu se frece intre ele. In acest fel, vanturile puternice si ploile nu vor dobori planta.


2 Adauga un strat de pamant pentru a proteja plantele


Adauga un nou strat de pamant in jurul plantelor sensibile precum trandafirii sau fuchsia. In acest fel, florile vor fi protejate de frigul iernii. In loc sa sapi in jurul plantei, riscand sa deteriorezi radacina, poti aduce sol proaspat dintr-un alt loc din gradina, unde nu sunt plante.


3 Scoate bulbii plantelor


In noiembrie, profita de o zi insorita si scoate din pamant bulbii plantelor sensibile. Curata-i bine de pamant cu o pensula pentru ca radacina sa ramana intacta si depoziteaza-i intr-un loc rece.


4 Ingrijeste plantele de interior in noiembrie


In luna noiembrie, in zilele reci cand nu poti lucra in gradina, ocupa-te de plantele din ghivece. Din cauza aparatelor de incalzit din casa, aerul tinde sa devina uscat. Pentru a asigura nivelul necesar de umiditate, aseaza un recipient cu apa langa ghivecele din interior. Verifica din cand in cand plantele pentru a vedea daca sunt urme de boli sau insecte.


5 Pune semne in locurile din gradina cu bulbi pentru primavara


Toamna, pana in prima jumatate a lunii noiembrie poti planta bulbii pentru florile din anul urmator. De exemplu, in primele saptamani din noiembrie, se pun inca bulbi de lalele care vor inflori in primavara.

Cand vei incepe lucrarile in primavara, se poate sa nu-ti mai amintesti exact ce anume ai plantat toamna. Intr-o zi in care este prea frig sa lucrezi in gradina poti pur si simplu sa faci niste semne cu locul in care ai plantat o anumita floare. Foloseste, de exemplu, betigase colorate si noteaza-ti intr-un caiet semnificatia fiecarei culori. Odata topita zapada, vei redescoperi betigasele infipte in pamant si vei sti ca locul trebuie lucrat cu grija pentru a nu distruge radacinile.


6 Curata uneltele de gradinarit


Dupa ce ai plantat tot ceea ce ti-ai dorit, ai depozitat sau invelit plantele, dupa caz, treaba ta in gradina nu este inca terminata. Intr-o zi friguroasa de noiembrie iti poti rezerva putin timp pentru curatarea uneltelor de gradinarit. Foloseste putin ulei si nisip pentru a inlatura toate resturile vegetale si substantele folosite in gradina.


7 Mergi la cumparaturi in noiembrie


Noiembrie este o luna mai putin activa in ceea ce priveste gradinaritul si tocmai de aceea ar putea fi in avantajul tau o sesiune de cumparaturi. Verifica ofertele magazinelor de profil si achizitioneaza acele unelte de gradinarit de care ai nevoie. Exista mari sanse sa gasesti produsele la un pret redus.

Sursa foto: jparkers.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare