Amenajarea gradinii

# gradinarit martie #gradinar martie #gradinar #gradina #martie #primavara

7 lucruri pe care orice gradinar trebuie sa le faca in luna martie

Luna martie este o luna aglomerata pentru orice gradinar. Zilele devin tot mai lungi si mai calduroase si incepe sezonul de crestere a legumelor in gradina.

Este perioada de plantarea a rasadurilor care te vor scapa de multa munca mai tarziu si, totodata, daca vremea este suficient de calda, se poate incepe si semanarea in gradina.

Luna martie este, totusi, o luna capricioasa, zilele avand oscilatii mari de temperatura - unele sunt foarte calde si insorite, in vreme ce altele pot fi chiar friguroase. Daca vermea este rea, poti astepta o prognoza meteo mai buna, poti planta in solar sau poti folosi foliile de protectie. Iata cateva lucrari cheie care ar trebui repartizate pentru luna martie.

Indeparteaza buruienile

Este momentul in care pamantul s-a dezghetat suficient pentru a putea indeparta buruienile, in special pe cele perene. Daca o vei face acum, vor fi mult mai usor de controlat in restul anului. Pentru a indeparta buruienile anuale, praseste in mod regulat.

Protejaza plantele de daunatori

Odata cu venirea zilelor calde si umede, apar si unii daunatori, motiv pentru care va fi necesar sa iei masuri de protectie a plantelor impotriva acestora. S-ar putea sa observi aparitia mucegaiului si a afidelor - cauta solutii pentru combaterea lor. Totodata, protejeaza semintele plantate direct afara de pasarile infometate, acoperindu-le cu mulci sau plase speciale.

Incazeste solul si ajuta culturile timpurii

Semintele sau rasadurile plantate deja afara, trebuie ajutate in luna martie prin asigurarea unei minime protectii de temperaturile scazute. Foloseste paturi de mulci, paie, cartoane sau folii speciale pentru a incalzi solul pentru culturile timpurii. Este momentul in care poti planta rubarba, spanac, salata, mazare, ceapa verde, ridichi, kale - pe toate, insa, trebuie sa le ajuti pentru a face fata frigului de peste noapte sau chiar din cursul zilei.

Procura-ti rasaduri

Daca nu ai spatiu suficient si nici timp pentru a te ocupa de rasaduri, le poti cumpara. Se gasesc online sau in piata de legume. Pentru a avea o recolta bogata, ar trebui sa alegi numai rasaduri viguroase si sanatoase, motiv pentru care achizitionarea acestora din piata de legume este cea mai buna solutie.

Seamana seminte in gradina

In martie poti planta direct in pamant sfecla, fasole sau salata. Daca vremea este suficient de calda, poti face semanaturi timpurii de morcovi, mazare, spanac si ridichi. De asemenea, poti incepe sa plantezi in solar rasaduri de vinete, ardei iute si ardei gras si chiar si rosii.

Planteaza pomi, arbusti si capsuni

Luna martie este ultima luna in care mai poti planta pomi si arbusti cu radacini goale. De asemenea, poti planta capsuni, afini sau vita de vie. Pentru a le asigura buna dezvoltare si rodirea cat mai rapida, fertilizeaza solul inainte de plantare - poti folosi compost sau pamant de turba.

Pregateste compostul

Pregatirea compostului ar trebui sa fie o activitate care sa te preocupe in tot timpul anului. Poti folosi resturile vegetale de la bucatarie, dar si pe cele ramase din gradina in urma curatarii terenului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului