Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare #amenajarea gradinii #design gradina #sfaturi amenajare gradina

7 idei de amenajare prin care adaugi ani in aspectul gradinii tale

La amenajarea unei gradini, se tine cont de aspectul acesteia la finalizarea lucrarilor si, in acelasi timp, de felul in care va arata gradina la maturitate. Cele mai frumoase gradini sunt cele cu plante mature, in care fiecare planta si-a atins apogeul si fiecare element de design se afla la locul lui. Insa pentru acest look sunt necesari ani de zile. Totusi, exista anumite masuri pe care le poti lua pentru a adauga ani in aspectul gradinii tale fara sa fie nevoie sa astepti trecerea timpului.


1. Foloseste elemente naturale si obiecte vechi


Pentru a crea impresia de vechi, foloseste la amenajarea gradinii tale obiecte uzate si materiale naturale, cum sunt gardurile vechi din lemn sau recipientele din cupru. Astfel de obiecte personalizeaza gradina si o fac sa para mai veche decat este in realitate.


2. Transforma obiectele vechi in elemente de decor

 

Alege un loc strategic, la vedere, pentru un element de decor care sa para ca se afla acolo dintotdeauna si chiar sa dea impresia ca a fost abandonat. De exemplu, instaleaza o banca de lemn cu aspect rustic, invechit sau transforma o bicicleta veche intr-un recipient pentru flori.

Pentru ca elementul de decor sa para ca a fost instalat de multi ani in acel loc, planteaza muschi sau lasa sa creasca pe el o planta agatatoare. O alta modalitate este sa asezi acel obiect intr-un loc in care sa fie inconjurat de plante din toate partile. In acest fel, acesta va crea impresia ca a fost uitat acolo cu ani in urma.


3. Alege plante pentru densitate


Intr-o gradina matura, plantele au avut timp sa creasca si sa se raspandeasca. Intr-o gradina noua, este mai greu de obtinut o densitate mare pe metru patrat. Totusi, poti folosi plante perene alaturi de plante cu crestere rapida. Alaturarea acestora va da impresia unei evolutii in timp si va face gradina sa para mai veche decat este.


4. Etaleaza colectiile de plante


O alta modalitate de a adauga ani in aspectul gradinii tale este sa etalezi colectii de plante. Alege 1-2 tipuri de plante care iti plac, cumpara mai multe exemplare si asaza-le undeva la vedere. Acestea vor da impresia ca au fost adunate in timp.


5. Exploateaza plantele invazive


Lasa sa creasca cateva plante invazive pe un zid, un vas sau un alt obiect intr-un loc din gradina unde nu creste si altceva. Plantele invazive vor acoperi repede suportul si vor da impresia ca sunt acolo de multi ani.


6. Foloseste simetria in gradina ta


Gradinile mature au structuri simetrice sau repetitive. Creeaza straturi asemanatoare, ca niste corespondente, planteaza tufe la acelasi nivel sau foloseste alte elemente simetrice. Pentru acest lucru, poti folosi fie plante joase, fie plante inalte.


7. Creeaza iluzia unor plante crescute spontan


O alta modalitate de a face sa para gradina mai veche este sa pui plante in locuri in care acestea par sa fi crescut spontan. De exemplu, lasa sa creasca fire de iarba intre dalele de piatra ale aleii sau pune plante mici sa creasca in ghiveciul unor plante mari.

Sursa foto: pambaboma.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare