Amenajarea gradinii

#gradinarit #beneficii sanatate #beneficii gradinarit

7 beneficii ale gradinaritului pentru sanatate

Gradinaritul este o activitate pe cat de placuta, pe atat de benefica pentru sanatatea ta. Chiar daca la prima vedere ai impresia ca treburile pe care le intreprinzi in gradina nu fac altceva decat sa te oboseasca, sa stii ca exista o multime de beneficii pe care le obtii de pe urma acestei pasiuni sau necesitati. Iata cateva motive care te-ar putea determina sa apreciezi si mai mult efortul pe care il depui pentru cultivarea legumelor, a fructelor si pentru ingrijirea florilor.


1. Te ajuta sa combati depresia

Depresia este una dintre cele mai comune afectiuni ale prezentului, iar tratamentele pe care medicul ti le prescrie pentru a scapa de ea pot fi costisitoare. De aceea, este bine sa-ti indrepti atentia catre gradinarit.

Specialistii spun ca persoanele care isi fac timp in fiecare zi pentru a ingriji gradina sau macar pentru a uda florile si gazonul, combat mai usor depresia, au o atitudine pozitiva si optimista, deoarece in timpul activitatilor specifice reusesc sa se detaseze de probleme si pot medita in liniste.


2. Vei manca mai sanatos

Studiile arata ca persoanele care isi cultiva propriile legume si fructe mananca mai sanatos si apreciaza altfel alimentele. Spre deosebire de persoanele care nu muncesc in gradina, persoanele care se ocupa de gradinarit arunca mai putina mancare la gunoi si se gandesc de doua ori inainte sa dea bani pe produse nesanatoase, pline de E-uri.


3. Vei scapa de stres

Problemele de la serviciu, problemele financiare si cele de cuplu cresc nivelul de stres, dar daca te refugiezi o ora in gradina si te ocupi de ingrijirea ei te vei elibera de aceasta stare tensionata. Specialistii spun ca plivitul buruienilor este una dintre activitatile meticuloase care te relaxeaza si te ajuta sa-ti recapeti energia si optimismul. La aceasta contribuie si aerul curat, mireasma subtila a florilor si zgomotele placute (ciripitul pasarelelor, fosnetul frunzelor etc).


4. Iti imbunatatesti conditia fizica

Gradinaritul este o metoda excelenta pentru imbunatatirea conditiei fizice si combaterea sedentarismului. Activitatile pe care le intreprinzi in gradina imbunatatesc circulatia sangelui si functiile creierului, te ajuta sa ai un metabolism eficient si sa mentii sanatatea oaselor.


5. Poti combate obezitatea

Specialistii sustin ca 30-45 de minute de gradinarit in fiecare zi, de 3-5 ori pe saptamana, te ajuta sa combati obezitatea, datorita efortului fizic pe care il depui pentru a-ti indeplini sarcinile. Daca nu atat de mult timp la dispozitie, imparte activitatile in mai multe perioade. Dimineata poti petrece 15 minute in gradina, iar dupa-masa alte 15.


6. Vei deveni o persoana mai rabdatoare

Esti mereu pe fuga si iti pierzi rabdarea imediat? Expertii spun ca gradinaritul te poate ajuta sa imbunatatesti acest aspect. Nu ai cum sa grabesti natura. Fiecare leguma, fruct sau floare creste intr-un ritm anume si, in timp, inveti sa astepti oricat este nevoie pentru a obtine cea mai buna recolta. Acelasi lucru este valabil si in viata de zi cu zi. Daca inveti sa ai rabdare cu plantele tale, vei reusi sa ai rabdare la serviciu si acasa si te vei enerva mai putin.


7. Vei fi o persoana mai creativa

Poate nu iti dai seama de acest lucru, insa gradinaritul iti sporeste creativitatea. Planificarea culturilor, alegerea florilor si a culorilor, toate acestea te ajuta sa devii o persoana mai creativa si sa gasesti solutii geniale chiar si atunci cand esti intr-o situatie dificila.

Sursa foto: mobilizecanada.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului