Amenajarea gradinii

#plante umbra #umbra gradina #umbra #plante #plante de gradina

Ai o gradina umbroasa? Iata ce flori poti planta

Gradina ta de flori este umbrita si nu ai o idee ce plante vei putea sadi? In primul rand, va trebui sa identifici tipul de umbra si abia apoi sa alegi florile care se potrivesc in gradina ta racoroasa. De asemenea, daca abia acum te pregatesti sa plantezi arborii, nu ar strica sa sadesti si florile sub acestia.

1. Fereste florile de umbra nucului

un sfat important rezida in a feri florile tale de umbra nucului. Acest arbore are renumele de a nu lasa sa creasca plante la umbra sa. In realitate, substantele chimice pe care acesta le degaja in sol impiedica dezvoltarea normala a plantelor.

2. Tipuri de umbra

In functie de pozitionarea obstacolului in calea soarelui ai mai multe tipuri de umbra: cea inchisa, plasata direct sub coroana pomilor, deschisa, atunci cand zona este pozitionata la nordul uni zid sau a unei cladiri, umbra partiala si semiumbra.

3. Alegerea florilor

In alegerea florilor trebuie sa tii cont si de tipul de umbra. Pentru zonele cu umbra inchisa se pot planta flori care se adapteaza usor conditiilor de luminozitate redusa si de umezeala. Clopotelul de padure, feriga, brebeneii, ghioceii sunt plante care se dezvolta bine in aceste conditii. Sunt ideale pentru plantarea sub copaci vesnic verzi, precum pinul sau bradul.

4. Tufe de hortensii

Nici hortensia nu este o planta care sa jinduiasca prea mult dupa lumina solara. Tufele de hortensii se vor dezvolta bine in gradina ta daca le vei aseza intr-o zona umbrita. In functie de aciditatea pamantului, hortensia va face flori de diferite culori: roz, albastru, violet sau galbui.

5. Viburnum

O alta planta bine adaptata conditiilor de umezeala si luminozitate redusa este viburnum. Desi in timpul sezonului cald va avea flori albe, planta te va uimi cu coloritul roscat al florilor in primavara si toamna. Adauga mulci, balegar sau materie organica in pamant pentru a ajuta planta sa se dezvolte mai bine.

6. Azaleele

Azaleea poate deveni vedeta zonelor umbrite din gradina ta de flori. Transplanteaza floarea in gradina. Iubeste la nebunie umiditatea si un sol acid. Are nevoie de un nivel constant de umezeala asa ca pe timpul verii poti sa o stropesti din cand in cand.

Sursa foto: readysetfix.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului