Amenajarea gradinii

#compost #insecte #plante #plantare #gradina

6 ponturi pentru o gradina sanatoasa

Sanatatea gradinii tale este esentiala pentru a te putea bucura de culturi generoase. Insa, pentru a o putea mentine, este important sa te asiguri ca plantele tale nu sunt afectate de boli. Iata cateva ponturi pentru a avea o gradina sanatoasa!


1. Examineaza atent plantele pe care le cumperi


Una dintre cele mai usoare metode de a limita accesul bolilor in interiorul gradinii tale este aceea de a verifica atent plantele pe care intentionezi sa le inserezi in perimetrul acesteia.

Cum identificarea unei plante sanatoase nu este la indemana oricui, informeaza-te citind carti si reviste de specialitate. Este important ca in gradina ta sa nu isi gaseasca locul plante cu pete, radacini putrezite sau insecte . Toate aceste probleme se pot raspandi cu usurinta la plantele sanatoase din gradina si, ulterior, risca sa fie greu de eliminat.


2. Foloseste doar compost de calitate

 

Compostul pe care il folosesti ca hrana pentru plantele din gradina contine o multime de materii si substante care nu se descompun in acelasi ritm. Inainte de a aplica un strat generos de compost, asigura-te ca toate componentele sale sunt putrezite in aceeasi masura.

De ce ar trebui sa tii cont de acest aspect? Deoarece, in lipsa descompunerii temeinice (care presupune temperaturi inalte ce distrug potentialii agenti patogeni), plantele tale pot fi infectate cu cele mai diverse boli.


3. Atentie la insecte


Influenta insectelor asupra plantelor din gradina nu este doar de ordin estetic. Adesea, daunatorii pot crea deschizaturi care permit accesul virusurilor si al bacteriilor in interiorul plantelor. Mai mult decat atat, anumite insecte au intocmai rolul de a transporta virusuri , transferandu-le de la o planta infectata la una sanatoasa, imbolnavind-o si pe cea din urma. Afidele sunt unii dintre cei mai periculosi astfel de daunatori.


4. Nu neglija curatenia de toamna


Toamna, inainte de sosirea anotimpului rece, este recomandat sa cureti temeinic gradina. Elimina frunzele moarte, cazute pe jos, care pot pastra boli pe durata iernii si ataca noile plante la venirea primaverii. In situatia in care lasi intentionat frunze pe suprafata pamantului pe durata sezonului rece, asigura-te ca le indepartezi inainte de sosirea primaverii.


5. Aplica fertilizantul corespunzator


Chiar daca are scopul de a-ti hrani plantele, ingrasamantul le poate influenta si in mod negativ. Tine cont de faptul ca o cantitate prea mare de fertilizant poate provoca arsuri la nivelul radacinilor, reducandu-le capacitatea de absorbtie a apei.

Testarea solului inainte de aplicarea ingrasamantului te va ajuta sa obtii informatii precise referitoare la substantele nutritive si cantitatea acestora din pamant. In lipsa acestui test, aplicaraa fertilizantului poate avea efecte nedorite.


6. Foloseste plante rezistente la boli


Ce sunt plantele rezistente la boli? Sunt acele specii care se imbolnavesc, insa, in loc sa moara, reusesc sa faca fata cu brio problemei si sa o indeparteze. Spre exemplu, anumite tipuri de rosii sunt rezistente la atacul ciupercilor Verticilium si Fusarium, cat si la cel al nematodelor.

Alte metode prin care te poti asigura ca vei beneficia de o gradina cu plante sanatoase sunt:

  • taierea la timp a partilor bolnave ale plantelor;
  • udarea corespunzatoare;
  • plantarea in locurile potrivite.


Sursa foto: propertypost.ie

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului