Amenajarea gradinii

#gradina eco #amenajarea gradinii #fertilizatori #compost #fertilizator organic #plante organice

6 ponturi pentru o gradina eco

Apropierea primaverii anunta reinceperea activitatii in gradina. Tine cont de impactul asupra mediului si opteaza pentru acele tehnici si lucruri importante pentru .

1 Simplitate

Imparte spatiul din jurul casei in asa fel incat gradina sa nu se intinda pe o suprafata mai mare decat esti dispus sa o lucrezi. Fa o gradina mai mica, simpla, pe care sa o poti tine sub control atunci cand apar probleme precum buruienile. Restul spatiului poate fi amenajat ca terasa, loc de joaca pentru copii, barbeque etc.

2 Tehnici

Multe tehnici de gradinarit nu . Redu pe cat posibil materialele de plastic precum sunt pungile cu seminte pentru flori sau chimicalele folosite in gradina.

In loc de un sistem de irigare cu tevi este indicat sa folosesti o retea de furtunuri. Desi sunt de plastic, acestea s-au dovedit mai eficiente deoarece uda plata local, nu imprastiat de jur imprejur si sunt mai economice. Poti colecta si apa de ploaie pentru a o folosi la udarea gradinii.

Foloseste cat mai putine aparate electrice in gradina, optand pentru metodele traditionale, manuale. Este o munca mai grea, insa, in general, gradinaritul reprezinta o activitate de placere. Recompensele unei gradini eco sunt destul de mari incat sa merite efortul.

Foloseste materiale naturale pentru alei sau pentru terasa gradinii in detrimentul placilor de ciment. Caramida sau lemnul pot fi buni inlocuitori.

3 Tipul de plante

Daca folosesti mai multe plante locale, care cresc in mod natural in regiunea in care locuiesti, acestea vor fi mai obisnuite cu conditiile climaterice. Acest lucru inseamna ca, pentru a le creste si ingriji, vei avea nevoie de o cantitate mai mica de apa, pesticid sau fertilizator decat in cazul unor plante care sunt neobisnuite pentru aceasta zona. O varietate mai mare de flori locale atrage mai repede fluturii in gradina ta.

Rosiile, salata verde, dovleceii sunt cateva plante pe care le poti creste fara sa fie nevoie sa apelezi la pesticide si herbicide. Foloseste un deoarece acesta se descompune, elibereaza nutrientii si hraneste solul intr-o perioada mai lunga de timp.

Cand cresti plante locale, folosirea unei cantitati mai mici de apa reduce emisiile de carbon chiar si cu 6 kg pentru fiecare copac.

4 Locul plantelor

Daca respecti nevoia de spatiu pentru fiecare planta, aceasta are mai multe sa creasca sanatoasa. Chiar si intr-o , alegerea locului in care plantezi florile sau legumele poate sa duca la rezultate optime.

In latura vestica a locuintei planteaza foioase care asigura umbra in zilele de vara si lasa lumina sa patrunda in perioada de iarna.

5

Opteaza pentru mulci atunci cand vrei sa asiguri nivelul de umezeala pentru solul gradinii. In acest fel, nu va fi nevoie de uzi plantele foarte mult si vei preveni aparitia buruienilor care consuma apa din sol, in detrimentul celorlalte plante.

6 Produse refolosite

Un compost refolosit sau un recipient de flori din plastic reciclat pot fi metode de a proteja mediul. Cumpara cat mai putine materiale noi atunci cand ai in casa ceea ce iti trebuie. Poti face propriul tau compost din resturi.

Sursa foto: inhabitat.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare