Amenajarea gradinii

#ventilatie #temperatura #sere #ingrijire sera #plante sera

6 ponturi pentru a intretine cu succes o sera

O sera se poate dovedi un spatiu binevenit in gradina, in special pe timp de iarna. Daca iti doresti sa ai parte de beneficiile pe care o sera ti le poate oferi, iata ce anume ar trebui sa stii!



1. Dimensiunile

Alege sa construiesti o sera cat mai incapatoare, astfel incat, chiar daca, intr-o prima faza, nu te vei folosi de spatiul sau in totalitate, sa iti permita sa te extinzi in momentul in care te vei simti pregatit. Ia in considerare, asadar, planurile tale de viitor si ridica o sera care sa se plieze pe acestea.


2. Locul

In ceea ce priveste amplasarea serei, gandeste-te la un loc care sa fie usor accesibil si care sa iti permita sa folosesti energie electrica si apa din belsug. De asemenea, ideal ar fi sa te feresti de zonele umbrite de copaci si/sau cladiri, de cele cu vant puternic si de acelea din apropierea locului de joaca a celor mici.


3. De la est la vest

O solutie ideala pentru a beneficia de cat mai mult soare este aceea de a-ti plasa sera in asa fel incat, pe lungime, sa se intinda de la est la vest. In acest fel, sera va fi mai bine incalzita pe timpul verii si va beneficia de mai multa lumina si, drept urmare, caldura in sezonul rece.


4. Organizarea

Atunci cand pui bazele serei, gandeste-te la plantele in ghivece pe care iti doresti sa le inserezi in interiorul acesteia, dar si la confortul tau - gradinaritul in sera nu ar trebui sa fie nicidecum un periplu printre ghivece si rasaduri!

Asadar, intocmeste un plan amanuntit care sa includa locurile in care vor fi plasate ghivecele, spatiul pentru rasaduri, zona de depozitare a ustensilelor de lucru, chiuveta etc. De asemenea, gandeste-te la rafturile si alte corpuri care vor fi incluse in sera: atunci cand nu ai nevoie de ele, ideal ar fi ca acestea sa se poata plia ori rastrange pentru a nu ocupa spatiu. Nu uita, de asemenea, sa optezi pentru mobilier din lemn foarte rezistent.


5. Temperatura

Cu cat sera este mai expusa la lumina soarelui, cu atat va genera mai multa caldura. In acest sens, este esential sa asiguri si o ventilare eficienta pentru ca plantele tale sa se poata dezvolta armonios. Pentru a controla in permanenta temperatura din interiorul serei, plaseaza un termometru catre mijlocul acesteia, la umbra, si verifica-l in diferite momente ale zilei, dar si in functie de conditiile meteo (soare, innorat, ploaie etc.).

Datele pe care le obtii prin monitorizarea temperaturilor ar trebui sa iti dezvaluie informatii pretioase referitoare la dezvoltarea plantelor - astfel, poti concepe planuri personalizate si poti opta pentru diverse plante in diferite momente ale anului.


6. Ventilatia

Tine cont de faptul ca temperaturile mai ridicate decat cele de care au nevoie plantele din sera pot fi reduse printr-o ventilatie corespunzatoare. Aceasta este obtinuta in momentul in care curentii de aer se pot deplasa usor in interiorul serei.

Distrbuie plantele in mod echitabil de-a lungul serei si alege un sistem de ventilatie adaptat nevoilor zonei in care locuiesti. Una dintre cele mai simple metode de a-ti "aerisi" plantele este aceea de a deschide ambele usi, aflate la capete opuse ale serei, pe care sa le lasi astfel cateva ore bune pe zi.

La fel de eficienta este si evaporarea. Uda solul serei si deschide ferestrele aflate in partea superioara a acesteia. In curand, spatiul va deveni mai racoros.

Sursa foto: bg- webhosting .com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare