O gradina nu se poate dezvolta armonios in lipsa umiditatii suficiente. Insa, de multe ori, spatiul in care cultivi legume si cresti flori nu are nevoie de atat de multa apa pe cat ai putea crede. Pentru a proteja planeta sau doar pentru a pune bani deoparte, iata cateva ponturi pentru a economisi apa in gradina!
1 Tehnici de udare
In special daca te-ai obisnuit ca, pe timpul verii, sa iti uzi plantele in fiecare zi, afla ca acestea vor avea mai mult de castigat daca alegi sa le oferi o portie zdravana de apa o data la 10 zile decat daca le uzi putin zilnic. Cum iti dai seama daca plantele trebuie udate sau nu? Sapa o groapa de circa 15-20 cm si verifica starea solului: plantele au nevoie de apa doar daca, la adancime, pamantul pare uscat.
De asemenea, opteaza sa iti uzi plantele cu o stropitoare, in locul unui furtun, inainte de ora 8 a.m sau dupa ora 4 p.m. pentru a reduce procesul de evaporare a apei. Nu uita sa torni apa cat mai aproape de radacina plantelor pentru ca lichidul sa ajunga acolo unde este nevoie de el.
O modalitate buna de a asigura apa in permanenta plantelor "insetate", cum sunt rosiile, este aceea de a le plasa intr-un vas in care umiditatea sa se mentina mai multa vreme.
In cele din urma, atunci cand uzi plantele din ghivecele suspendate, plaseaza un vas sub fiecare dintre acestea pentru a nu irosi apa care se scurge.
2 Mulci
Mulciul hraneste solul si, in plus, il ajuta sa isi pastreze umiditatea, reducand evaporarea produsa de soare si vant. Acest strat protector poate contine materiale naturale, cum ar fi scoarta de copac , iarba, pietris sau fan. Tine cont de faptul ca plantele care beneficiaza de mulci au nevoie de mult mai putina apa; in plus, cu cat este mai gros stratul de mulci, cu cat este mai eficient - de aceea, foloseste intotdeauna un strat de minim 5-10 cm.
3 Apa de ploaie
Plaseaza in curte si gradina butoaie goale care sa acumuleze apa de fiecare data cand ploua. Aceasta va putea fi folosita cu succes la udarea gradinii, fara a mai fi nevoit sa consumi apa in plus.
4 plante rezistente la seceta
In masura in care iti servesc, nu ezita sa iti imbogatesti gradina cu cat mai multe plante rezistente la seceta. Printre acestea se numara cimbrul, primula , iarba fluturelui, trompeta cataratoare, oregano grecesc, crinul de zi, ienuparul, salcamul galben etc.
5 Peluza
O peluza ingrjiita si mereu verde nu trebuie neaparat udata cateva ore pe zi. Pentru a economisi apa, poti aplica o serie de tactici utile. De pilda, in loc sa tunzi iarba foarte marunt, las-o mai mare pentru a feri peluza de uscaciune. Nu te impacienta daca iarba pare sa inceapa sa se usuce - dupa doar cateva zile de ploaie, isi va reveni imediat.
6 Buruienile
Buruienile sunt prezente nedorite in gradina ta nu doar pentru ca absorb substante nutritive care ar trebui sa ajunga la plantele tale, ci si pentru ca acumuleaza apa, in detrimentelor legumelor, fructelor si florilor tale. De aceea, pentru a pastra umiditatea solului, fa-ti un obicei din a plivi rasadurile si a-ti scapa plantele de buruieni.
Sursa foto: craftmarkhomes.wordpress.com