Amenajarea gradinii

#plante #sfaturi gradinarit #transpalntare plante

6 pasi pentru a transplata corect plantele

Mutarea plantelor dintr-un ghiveci intr-altul este un proces foarte important pentru mentinerea sanatatii lor. Astfel, daca vrei sa transplantezi o planta trebuie sa tii cont de anumite etape, pentru ca aceasta sa se dezvolte armonios si sanatos. Iata care sunt acestea:

1. Curatarea ghiveciului nou

Inainte de transplantare, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa dezinfectezi noul ghiveci. Spala asadar bine vasul cu apa si detergent si periaza fundul acestuia, deoarece, de multe ori, aici exista depuneri de minerale daunatoare plantelor. Daca ghiveciul este unul din lut, lasa-l la inmuiat cu apa si detergent aproximativ 30 de minute.

2. Solul

Pune compost si sol in ghiveciul cel nou pana la jumatatea acestuia. Adauga peste acesta apa si lasa-l cateva minute pana cand aceasta se infiltreaza bine in sol si isi face un drenaj complet.

3. Scoate planta din vechiul vas

Scoate planta din vechiul vas folosind o spatula. Fa presiune cu aceasta in josul solului, pentru ca radacina acesteia sa iasa intreaga la suprafata. Nu incerca sa tragi de planta cu mainile, deoarece aceasta s-ar putea rupe foarte usor.

4. Verifica radacinile plantei

Dupa ce ai scos planta din vechiul ghiveci, verifica radacinile acesteia si elimina-le pe cele care sunt ofilite, deteriorate sau scorojite.

5. Transplantarea

Cu ajutorul degetelor fa o mica adancitura in solul cel nou, de aproximativ doi centimetri, astfel incat radacinile plantei sa fie perfect acoperite. Adauga apa din nou peste sol, pe intreaga suprafata si lasa vasul deoparte sa se scurga excesul, pentru ca planta sa nu putrezeasca.

6. Asaza vasul intr-un loc luminos

Dupa ce ai drenat solul, acum nu mai ramane decat sa fixezi planta, facand usor presiune cu degetele in jurul sau. Asaza apoi planta intr-un loc luminos, pentru ca aceasta sa primeasca cat mai multa caldura naturala.

Transplantarea este un proces foarte important pentru buna dezvoltare a plantelor. Acest proces se realizeaza in general cand planta creste si are nevoie de mai mult spatiu.

Sursa foto: imujer.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului