Amenajarea gradinii

#gradina #plante de gradina #cultivare legume #sfaturi practice #cultivare flori

6 motive pentru a cultiva flori si legume in acelasi spatiu

In mod traditional, florile si legumele sunt despartite in gradina, dar cultivarea lor in acelasi spatiu poate avea numeroase avantaje. Descopera cele mai importante beneficii pentru o gradina mixta.

Biodiversitatea in gradina poate aduce numeroase avantaje, pentru plantele tale si pentru intregul ecosistem. Monoculturile seaca pamantul de substante nutritive, insa cultivarea legumelor si florilor in acelasi spatiu evita aceasta problema si ofera mai multe beneficii.


Imbunatatirea aspectului gradinii

Ideea de a amesteca rasadurile de flori cu cele de legume a pornit de la faptul ca multe plante cultivate pentru fructele sau radacinile lor au si un frunzis decorativ.

Combinatiile intre legume si flori pot fi utilizate pentru a obtine o gradina frumoasa si plina de texturi atragatoare, fara spatii goale.


Cresterea spatiului disponibil

Atunci cand sunt cultivate la un loc, florile si legumele se inteleg bine in cele mai multe cazuri. Plantele cultivate pentru florile lor parfumate pot oferi umbra legumelor mai sensibile.


Protectia organica impotriva daunatorilor

Unele flori pot tine departe daunatorii. Exemplul cel mai clar sunt galbenelele. Aceste flori tin departe unii daunatori care ataca rosiile si sparanghelul. Galbenelele atrag insa afidele, deci poate fi o idee buna sa le plantezi cat mai departe de legumele ca mazarea, care sunt afectate puternic de aceste insecte.


Atragerea insectelor benefice

Polenizarea legumelor nu este o problema in cele mai multe cazuri, dar florile pot atrage numeroase alte insecte benefice in gradina. Cultivarea florilor si a legumelor in acelasi spatiu asigura in general atractia pentru insecte care se hranesc cu daunatorii periculosi pentru legume.


Reducerea utilizarii de pesticide

Daca folosesti substante chimice puternice in gradina pentru flori, poti renunta la acest obicei daunator solului. Cand in orice colt din gradina poti gasi legume pe care le vei manca, tentatia de a exagera cu pesticidele scade. Acesta poate fi primul pas catre obiceiuri mai bune, de gradinarit organic.


Imbunatatirea naturala a calitatii solului din gradina

Biodiversitatea plantelor din gradina ofera si o imbunatatire a calitatii solului. Combinatia dintre flori si legume previne degradarea calitatii pamantului (observata in cazul monoculturilor) si reduce nevoia utilizatorii de ingrasaminte.

Sursa foto: houselogic.com, hgtvgardens.com, gardeningwithtomleroy.com, athomefc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare