Amenajarea gradinii

#tratamente gadina #operatiuni gradina ianuarie #gradina ianuarie #unelte gradina

6 activitati pe care le poti face in gradina imediat dupa Anul Nou

Ianuarie nu este o luna "moarta" pentru gradinarit. Din contra! Exista o multime de activitati pe care trebuie sa le intreprinzi in aceasta perioada daca vrei sa ai o gradina frumoasa si sanatoasa la vara. Iata ce ai de facut!

Protejeaza-ti plantele

A nins puternic? Nu lasa copacii in voia naturii. Scutura-i de zapada, intrucat sunt fragili si pot sa cedeze sub greutatea omatului. Crengile de la bradul de Craciun sau cele de la coronitele ornamentale nu le abandona, ci marunteste-le si acopera cu cele solul din jurul plantelor care infloresc primavara devreme.

Planteaza arbori si arbusti

Improspateaza "colectia" de pomi fructiferi, ori pe cea de arbori ornamentali sau de trandafiri. Aceasta este perioada potrivita pentru a-i planta, evident daca temperaturile nu scad sub 0 grade Celsius.

Tunde arborii si arbustii

In ianuarie este indicat sa tunzi arborii si arbustii foiosi. Pomii fructiferi, spre exemplu, sau arbustii ornamentali pot fi fasonati in aceasta perioada. Evita insa sa tunzi pomii carora le-au aparut deja mugurii florali, asa cum este cazul gutuiului.

Aplica tratamente fitosanitare

Ianuarie este o luna in care gradina se afla in repaos vegetativ, un timp perfect pentru aplicarea de tratamente fitosanitare, astfel incat sa previi daunele cauzate de bolile si daunatorii care rezista in sezonul rece. Substantele care trebuie folosite sunt cele pe baza de var, sulf, ulei sau cupru, sustin specialistii, care recomanda utilizarea lor doar daca nu ploua, pamantul nu este inghetat si nu bate vantul.

Scapa de buruieni

Chiar daca acum nu au nicio putere, este perioada optima de a scapa de buruieni. Trebuie indepartate inainte ca ele sa inceapa sa isi raspandeasca semintele in gradina.

Pregatirea uneltelor

Prima luna din an este, de asemenea, ideala pentru pregatirea uneltelor cu care vei lucra in gradina. Lamelele masinii de tuns iarba trebuie ascutite si trebuie inlocuit uleiul si filtrele. Verifica daca motorul functioneaza optim, pentru a nu te trezi la primavara ca, exact atunci cand ai mai mare nevoie de masina de tuns iarba, trebuie sa o duci la reparat.

Sursa foto: delfi.lv

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului