Amenajarea gradinii

#ingrasamant # ingrasamant organic #tipuri de ingrasamant

5 tipuri de ingrasamant organic si ce se ascunde in ele

In mod cert, iti doresti si tu sa iti protejezi familia si animalele din jurul casei de problemele care ar putea aparea in urma folosirii unor substante periculoase in curte si gradina. De aceea, este important sa stii ce se ascunde, de multe ori, in cele mai utilizate tipuri de ingrasamant organic.

1. Balegarul

Balegarul si alte reziduuri de acest tip obtinute de la animale ca porcii, gainile si vacile sunt folosite adesea ca ingrasamant , aparent natural. Cu toate acestea, daca nu cresti chiar tu aceste animale in ograda si achizitionezi balegarul de la ferme, din piete sau din magazinele specializate, acesta poate contine o multime de hormoni si de antibiotice cu care au fost tratate respectivele animale. Aceste substante vor fi absorbite de plante si vor ajunge sa influenteze negativ atat culturile, cat si animalele si chiar oamenii.

2. Faina de pene

Faina de pene este obtinuta prin macinarea penelor unor pasari ca gainile, crescute pentru a fi, apoi, consumate. Acest ingrasamant este partial hidrolizat la temperaturi si presiuni ridicate, dupa care este macinat. Faina de pene este utilizata ca ingrasamant datorita nivelului sau ridicat de azot, chiar daca plantele nu reusesc sa o absoarba in totalitate sub aceasta forma.

3. Faina de oase

Un alt ingrasamant organic utilizat frecvent este faina de oase, obtinuta prin macinarea oaselor uscate. Ia forma unei pulberi de culoare alba, nu este higroscopica si este indicata in solurile acide. Faina de oase este folosita adesea datorita continutului ridicat de fosfor si calciu, insa se poate dovedi foarte periculoasa daca pulberea este inhalata de oameni si de animale.

In cazul oamenilor, faina de oase poate duce la instalarea bolii Creutzfeldt-Jakob, varianta umana a "bolii vacii nebune". In ceea ce le priveste pe animale, daca ajung sa consume o cantitate prea mare de faina de oase, aceasta poate forma o bila dura in interiorul stomacului care sa nu mai poata fi eliminata decat printr-o interventie chirurgicala.

4. Faina de sange

Faina de sange este obtinuta de sange uscat provenind din abatoare. Acesta este un ingrasamant complex, sub forma de granule brun-roscate, folosit la compost sau ca fertilizant suplimentar, sub forma lichida. Cu toate acestea, desi este un ingrasamant organic, faina de oase poate fi periculoasa in cazul in care este ingerata de om si de animale, intrucat risca sa fie purtatoare de diversi agenti patogeni.

5. Urina de animale

Un ingrasamant, de asemenea, organic, urina de animale este folosita diluata (1:2) si este aplicata direct pe sol, evitandu-se plantele. Ideal, urina de animale este aplicata inainte de semanarea plantelor, din cauza mirosului puternic care atrage daunatori precum mustele care ataca ceapa, morcovul sau varza, printre multe altele.

In prezent, de multe ori se apeleaza la urina sintetica, obtinuta prin amestecarea amoniacului cu dioxid de carbon. Aceasta contine, printre altele, impuritati ca biuretul care poate influenta negativ dezvoltarea plantelor . Pe de alta parte, atunci cand este de provenienta animala, urina de animale risca sa fie purtatoare de hormoni si antibiotice, intocmai ca gunoiul de grajd.

Sursa foto: manuremanager.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare