Amenajarea gradinii

#gradinarit #gradina # greseli gradinarit # solutii gradinarit

5 solutii pentru cele mai intalnite greseli in gradinarit

Cultivarea unei specii invazive in mijlocul altor plante sau utilizarea unui pamant de slaba calitate sunt greseli comune in gradinarit, dar care pot fi evitate. Cele mai intalnite greseli in cresterea plantelor par banale la prima vedere, insa multa lume le face din lipsa de atentie si de informatie. Cu putin efort, insa, aceste greseli pot fi evitate sau corectate cu usurinta.

Iata 5 solutii pentru cele mai intalnite greseli in gradinarit:

1. Alegerea unui loc gresit pentru gradina

Oamenii se bucura cand au un petic de pamant unde isi pot face o gradina mica si ignora minusurile acelui loc. Este important sa amenajezi gradina in locul potrivit pentru ca vei avea conditii climatice ideale. Gandeste-te spre ce punct cardinal este orientata gradina, daca sunt curenti puternici de aer, cat de luminos este acest loc etc. Factorii naturali pot fi benefici sau nu, in fuctie de locul respectiv. Amenajata intr-un loc neprielnic, gradina va avea nevoie de mai multa munca, de mai mult timp si, implicit va fi mai costisitoare.

2. Confundarea plantelor bune cu buruienile si extragerea lor

Uneori poate fi dificil sa distingi intre doua plante si atunci cand trebuie sa cureti gradina de buruieni, se poate intampla sa scoti, din greseala, flori sau plante cultivate. Poti atasa etichete de gradina pe care le gasesti in comert sau iti poti face propriile etichete plastifiate pe comanda. Plantele tale vor arata mai ingrijit, ca in magazinele de specialitate sau in gradinile botanice, iar tu nu va trebui sa-ti mai aduci aminte niciodata ce fel de planta ai in mana.

3. Folosirea unui pamant obisnuit in locul unui sol pregatit

Tipurile de sol difera de la o regiune la alta si de la o zona la alta, iar acest lucru poate avea un impact puternic asupra dezvoltarii plantelor din gradina. Inainte de fiecare plantare anuala, este important sa faci un test de sol pentru a vedea compozitia acestuia in relatie cu nevoile plantelor cultivate. Daca pamantul din gradina este nepotrivit, vei investi degeaba in seminte, fertilizatori, apa si toate celelalte lucruri.

Intr-un sol obisnuit trebuie sa existe cel putin un amestec egal de compost organic. Spre deosebire de fertilizatorii artificiali, compostul ofera plantelor nutrientii necesari, fara sa le afecteze din cauza chimicalelor.

4. Udarea incorecta a plantelor

Este foarte usor sa folosesti un furtun si sa uzi toata gradina, instinctiv. Insa, uneori, instinctul te poate insela, iar plantele primesc prea multa sau prea putina apa. Un sistem performant de irigare permite introducerea unor date care sunt apoi memorate, iar plantele sunt udate conform indicatorilor. Aceasta, insa, este o varianta costisitoare, pe care nu toti gradinarii sunt dispusi sa o foloseasca. Daca exista numai cateva plante problematice, cultiva langa ele salata sau o alta planta care se usuca mai repede decat restul. Dupa aspectul frunzelor sale iti vei da seama daca solul este deshidratat.

5. Cultivarea unor plante invazive

Plantele invazive pe care le vrei in gradina ta, cum sunt menta sau iedera, trebuie sa aiba un loc atent ales. Daca s-a intamplat sa cultivi o planta invaziva care s-a extins exagerat de mult, umezeste solul, acopera semintele cu o folie de plastic negru si prinde marginile pentru a fixa folia. Tine-o cateva luni in sezonul calduros, astfel incat solul sa se incalzeasca si sa distruga semintele. Cea mai simpla metoda de a controla raspandirea plantei este sa o cresti in ghiveci.

Foto: redbudfarms.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare