Amenajarea gradinii

#gradinar #secrete gradinarit #gradinar profesionist

5 secrete ale unui gradinar profesionist

Fa un pas inainte in gradina si transforma-te intr-un profesionist chiar daca abia ti-ai descoperit pasiunea pentru gradinarit. Descopera 5 secrete ale unui gradinar profesionist, care stie ca modul de lucru organic este mai eficient si mai sustenabil pe termen lung.

In timp ce pesticidele si ingrasamintele concentrate ofera rezultate rapide, utilizarea lor poate duce la saracirea pamantului din gradina. Pentru solutii mai naturale pe termen lung, iata cele mai bune secrete ale unui gradinar profesionist.


Compostul, ingredientul cheie pentru gradinarit organic

Transforma gunoaiele menajere si chiar resturile vegetale din gradina in cea mai puternica arma secreta. Fie ca folosesti o pubela speciala pentru compost sau adaugi resturile de mancare direct in gradina, in "transee", nu uita ca resturile vegetale infectate de boli sau daunatori ar trebui distruse, nu folosite la compost.


Modul corect de plantare

Cand concepi gradina, tine cont de faptul ca gruparea plantelor dupa aceleasi nevoi este cheia ingrijirii intregii gradini cu mai putin efort. Asigura-te ca nu lasi prea mult spatiu pentru eventualele buruieni in rasaduri, si ca acestea au dimensiunea potrivita astfel incat sa poti ajunge la toate plantele din centru, dar si marginile sa fie ferite de alei.


Hranirea solului

Gradinarii profii stiu ca este mai intelept sa te concentrezi asupra calitatii solului din gradina, nu sa hranesti direct si constant plantele cu ingrasaminte puternice. Cand pamantul este bogat in nutrienti, dupa ce a beneficiat de adaosul de compost, contribuie la sanatatea radacinilor mai bine decat ingrasamintele chimice aplicate regulat.


Mulcirea

Stratul de mulci este un element care are diferite functii importante in gradina, de la reglarea temperaturii solului pana la prevenirea dezvoltarii buruienilor si a aparitiei bolilor. Un mulci organic poate fi creat din diferite materiale vegetale, chiar si paie sau rumegus, nu este intotdeauna necesar sa apelezi la produse din comert.


Atentia la detalii

Un proverb chinezesc vechi ilustreaza cel mai bine nevoia pentru atentia la detalii: Cel mai bun ingrasament este umbra gradinarului. Atunci cand lucrezi cate putin in gradina in fiecare zi, vei observa mai usor schimbarile ce pot indica probleme, iar atentia la detalii te poate ajuta sa mentii sanatatea plantelor tale cu eforturi mai mici: preventive, nu corective.

Sursa foto: task-angels.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului