Amenajarea gradinii

# resturi mancare #ingrijire plante #ingrasamant natural #ingrasamant plante #fertilizare plante #compost

5 resturi de alimente, bune pentru plante

Unele resturi de mancare, pe care oricum le-ai fi aruncat la gunoi, sunt extraordinar de hranitoare pentru plantele din gradina ta. Nu mereu esti pregatit cu un recipient de compost, in care sa strangi resturile, astfel ca ajungi sa le bagi intr-un sac de gunoi si sa le arunci intr-un tomberon. Cu putina atentie si preocupare, poti strange mai putin gunoi si, in acelasi timp, poti ajuta plantele sa creasca.

Iata cateva resturi de mancare pe care le poti folosi cu incredere in gradina.

1 Zatul de cafea

Zatul de cafea este foarte hranitor pentru plantele in gradina, dar si pentru gazonul din curte. Foloseste-l ca ingrasamant, imprastiindu-l la baza plantelor sau pe parcela de gazon. Batuceste-l usor si asteapta sa vezi rezultatele.

Poti folosi zatul si la compost, deoarece are un continut bogat de potasiu, calciu, sulf, magneziu, fosfor si azot.

2 Condimentele din bucatarie

Daca ai pungute de condimente expirate sau care se apropie de data expirarii ori pur si simplu s-au invechit, nu le arunca la gunoi. Condimentele precum scortisoara si boiaua de ardei iute au rolul de a tine la distanta unele tipuri de insecte, printre care furnicile, dar si iepurii care dau tarcoale gradinii tale de legume. Daca vrei sa folosesti condimente in gradina, trebuie sa stii ca este indicata imprastierea lor de mai multe ori, deoarece particulele fine sunt luate imediat de vant sau sunt spalate de ploaie.

Cimbrul si rozmarinul pot fi folosite si ele cu succes in gradina. Pentru aceasta, este recomandat sa le infuzezi in apa. Lichidul se pune intr-un recipient cu pulverizator si apoi se stropeste pe plante.

3 Cocenii de porumb

Cocenii de porumb pot fi folositi in gradina, pentru a retine apa. Unele soiuri de plante au nevoie de un sol umed in permanenta. Pentru a ajuta la mentinerea apei in pamant, poti aranja un strat sau doua de coceni. Acestia actioneaza ca un burete. Unde este umezeala, sunt si rame. Unde sunt rame, este pamant afanat.

4 Cojile de oua

Cojile de oua au un continut ridicat de calciu, minerala benefica si pentru plante. Expertii spun ca aceste coji tin la distanta melcii, limacsii, viermii si alti daunatori ai plantelor din gradina ta. Inainte de a folosi cojile de oua in gradina, este recomandat sa le tii la soare ca sa se usuce orice urma de albus sau galbenus. Apoi, este bine sa le sfarami in bucatele mici si sa le adaugi peste pamant.

Poti incerca sa folosesti cojile de ou pentru a imbunatati solul daliilor sau al capsunilor.

5 Cojile de banane

Cu un continut bogat in nutrienti, cojile de banane hranesc solul, oferind plantelor subtante fertilizante. Resturile de banane tin afidele departe de plante. Pentru aceasta, este recomandat sa tai cojile in bucati mai mici. Pentru o cultura mai mare, vei avea nevoie de un numar mai mare de coji. Ca sa nu faci risipa de coji, invata sa le conservi. Cojile de banane pot fi tinute la congelator, peste iarna. Ulterior, le poti scoate atunci cand ai nevoie.

Cojile de banane sunt foarte bune pentru trandafiri, deoarece mentine la distanta daunatorii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului