Amenajarea gradinii

#foarfeca gradina #curatarea copacilor #tunderea copacilor #toaletarea copacilor

5 ponturi pentru curatarea copacilor

Curatarea si tunderea copacilor este un procedeu care ajuta plantele sa-si mentina forma si starea buna de sanatate. Pentru ca tunderea sa fie facuta corect, este important sa se respecte cativa factori esentiali.

Tunderea copacilor previne cresterea exagerata in grosime a ramurilor si inlatura crengile atacate de boli sau uscate. Prin curatarea copacului, fructele vor creste abundent, iar planta va fi mai sanatoasa. Iata in continuare 5 ponturi pentru curatarea copacilor:

1 Foarfece pentru tunderea copacilor

Pentru curatarea copacilor ai nevoie de o pereche de foarfece de calitate, cu lama bine ascutita. O astfel de unealta de gradina este o investitie buna deoarece vei avea acest ajutor in gradina toata viata.

Un foarfece obisnuit poate costa in jur de 50 lei. Insa pentru taierea ramurilor este bine sa folosesti un foarfece profesionist, care taie cu efort minim din partea utilizatorului. Un astfel de produs poate costa cateva sute de lei.

2 Stabileste scopul tunderii

Inainte sa te apuci de treaba, este important sa te gandesti ce vrei sa obtii. Priveste copacul pe care vrei sa-l cureti pentru a observa elementele care trebuie inlaturate si pentru a stabili o forma pe care sa i-o dai. Forma cea noua ar trebui sa se integreze in mod natural in spatiul pe care il are la dispozitie acel copac. De asemenea, tunderea ar trebui sa-i permita copacului sa infrunzeasca si sa faca fructe intr-un mod optim.

3 Soarele, un element important in orice toaletare a copacilor

Soarele joaca un rol important in dezvoltarea copacului pe care vrei sa-l cureti. Cu cat au mugurii mai mult soare, cu atat mai rezistente vor fi florile si fructele in anul urmator. Cand stabilesti cum vei taia ramurile, gandeste-te la cantitatea de soare de care se va bucura planta.

Una dintre formele care permit penetrarea luminii intr-un mod optim este cea asemanatoare literei "A". O alta forma folosita pentru tunderea copacilor este cea a cupei. Indiferent de forma aleasa, copacul trebuie sa se bucure de lumina si sa fie aerisit din toate partile.

4 Ce locuri cureti din copacul respectiv

Ramurile care pot fi inlaturate sunt cele lungi, care fac putini muguri, pentru a favoriza dezvoltarea ramurilor scurte si productive. Cele mai bune fructe apar langa tulpina si pe ramurile principale ale copacului.

Indeparteaza ramurile uscate, mai ales pe cele care nu au mai fost curatate de cativa ani. Taie lemnul uscat pentru a incuraja aparitia vor lastari tineri. Ramurile care au mai mult de jumatate din diametrul trunchiului trebuie inlaturate. Pastreaza ramurile cu o grosime de maxi un sfert din grosimea copacului.

Nu lasa copacul foarte stufos in centrul coroanei deoarece razele soarelui nu for putea ajunge la ramuri.

5 Strange resturile taiate

Resturile taiate trebuie stranse in aceeasi zi deoarece acestea tind sa fie atacate de ciuperci si daunatori. Fiind in jurul trunchiului, acestea pot afecta si copacul, de aceea este important sa faci curatenie.

Sursa foto: blueplanetearthscapes.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului