Amenajarea gradinii

# 5 plante #liliac #caprifoi #plante parfumate

5 plante parfumate pentru o gradina fermecatoare

 

O gradina ar trebui sa fie o incantare pentru toate simturile. Trebuie sa fie un mozaic de culori care sa incante ochiul, dar si unul de mirosuri care sa te faca sa te bucuri de parfumul florilor.

Nimic mai frumos decat sa iesi in gradina ta si sa te bucuri de parfumul plantelor din jur. Atunci cand iti proiectezi gradina, oricat de mica ar fi, este important sa iei in considerare cateva aspecte, pentru ca nu doar culorea florilor conteaza.

Trebuie neaparat sa tii cont de tipul de clima si de teren. Aceste aspecte vor fi decisive atunci cand alegi plante pentru gradina ta.

Cu toate acestea, nu trebuie sa uiti de parfumul florilor. O gradina ar trebui sa fie o incantare si din punct de vedere olfactiv, nu doar din punct de vedere al aspectului.

5 plante parfumate pentru a avea o gradina fermecatoare

Liliacul

Syringa vulgaris, cunoscut in mod obisnuit ca liliac, nu numai ca ofera gradinii tale un aspect spectaculoas, datorita culorilor sale, dar iti incanta si mirosul cu parfumul sau.  

Liliacul infloreste primavara si este foarte usor de ingrijit. El se dezvolta practic in orice tip de clima si sol. Cu toate acestea, este mai bine sa optezi pentru soluri adanci si umede, deoarece radacinile lui prefera umezeala.

Trandafirul

Regina tuturor gradinilor, trandafirul, este, de asemenea, o planta parfumata, cu un miros caracteristic. Genul rozaceelor ​​cuprinde aproape o suta de specii de trandafiri si toate miros foarte frumos si incanta simturile. In plus, trandafirii infloresc tot anul.

Daca vrei sa plantezi un tufis de trandafir, nu uita sa lasi intotdeauna suficient spatiu intre plante. In acest fel, vei evita ca unele frunze sa ramana fara soare si aer, atunci cand cresc.  De asemenea, este important sa te asiguri ca nu-i lipseste apa.

Lavanda

Lavanda va oferi gradinii  tale un alt parfum proaspat si curat. In plus, florile sale albastrui vor oferi un mic mozaic viu si colorat. Aceasta planta infloreste din aprilie pana in iulie si produce un ulei aromatic de care poti profita pentru a-ti prepara propriile parfumuri si produse cosmetice.

Pentru a beneficia de parfumul lavandei, este recomandat sa fie plantata la soare, protejata de frig. Aceasta nu necesita prea multe ingrijiri. Este suficient sa fie udata bine in perioadele calduroase si sa fie protejata de frig.

 Zambila

Zambila este o alta planta populara cu miros placut. In plus, exista zambile de diferite culori, astfel incat  te poti juca cu diverse soiuri,  oferind gradinii o culoare intensă. Este o planta perena, cu bulbi, care produce un varf plin de flori viu colorate.

In ceea ce priveste ingrijirea, este important sa stii ca trebuie udata astfel incat solul sa fie mereu umed.

Caprifoiul

Desi nu creste prea mare, caprifoiul se caracterizeaza prin aroma dulce emanata de florile sale, care infloresc toamna. Acestea au o forma de clopot cu adevarat originala.

Pe de alta parte, este o planta cu adevarat usor de ingrijit. Trebuie ferita se soarele direct, desi are intotdeauna nevoie de multa lumina. In ceea ce priveste irigarea, aceasta trebuie facuta la fiecare 3 sau 4 zile. Caprifoiul rezista la frig destul de bine.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare