Amenajarea gradinii

# gard ornamental #gard verde #gard viu

5 plante de gradina care tin loc de gard si iti asigura intimitatea

Amenajarea gradinii face parte dintre activitatile preferate ale multor persoane, iar daca nu ai mult spatiu la dispozitie va trebui sa gasesti solutii care sa raspunda unui numar cat mai mare dintre nevoile tale.

Spre exemplu, anumite plante pot avea atat un rol estetic, infrumusetandu-ti gradina, cat si practic, prin faptul ca tin loc de gard si iti asigura intimitatea. Acestea sunt disponibile in forme si dimensiuni variate, fiind nevoie doar sa alegi ceea ce se va potrivi cel mai bine spatiului din jurul casei tale. Iata cinci plante de gradina care te pot ajuta in acest sens.

1. Tuia

Tuia sau Thuja, cunoscut si sub denumirea de Arbovitae sau Arborele Vietii, este un arbore ideal daca vrei sa ai siguranta ca vei avea parte de intimitatea dorita in gradina ta. Acest copac este unul maiestuos si usor alungit, are un parfum unic, frunze groase si verzi care iau forma unei coroane dese. Tuia are si o putere de a creste in mod rapid si fara prea mult ajutor, atingand inaltimi de aproximativ 10 – 20 de metri.

2. Carpen

Carpenul nu poate fi caracterizat drept un copac sau o tufa, ci mai degraba ca un adevarat gard viu de arbusti. Acesta poate indeplini un excelent rol decorativ, reusind totodata sa tina privirile curiosilor la distanta si sa iti asigure intimitatea de care ai nevoie. In ceea ce priveste dimensiunile carpenului, acesta poate atinge chiar si 12 metri inaltime si intre 4 si 8 metri ca diametru.

3. Ienupar

Ienuparul poate fi caracterizat drept un arbust ornamental datorita formei sale deosebite. Acesta este caracterizat printr-o coroana inalta si usor ingustata catre varf, cu ramuri dense si lungi si frunzis mai lunguiet. In plus, culoare gri albastruie a frunzelor te va face sa te indragosteti pe loc de acest arbust.

Ienuparul poate atinge 6 – 8 metri in inaltime si aproximativ 1 metru in latime, fiind ideal pentru a il planta in aliniamente. De asemenea, este extrem de usor de crescut – ii plac locurile insorite, este rezistent la inghet, nu este pretentios in privinta solului si are o buna toleranta pentru locurile urbane.

4. Iarba ornamentala inalta

Cu toate ca iarba nu iti va putea asigura acelasi nivel de intimitate precum un gard propriu-zis, daca o vei planta in paturi iti va fi de ajutor intr-o foarte mare masura. Iarba ornamentala inalta nu este recomandata doar din punct de vedere practic, pentru a iti proteja vizual spatiul din jurul terasei sau al unei piscine, ci si estetic datorita frunzelor sale lungi si verzi si a florilor drepte si usor maronii.

5. Floarea soarelui decorativa

Floarea soarelui poate fi caracterizata, cu siguranta, drept una dintre cele mai spectaculoase plante decorative din gradina ta. In afara de aspectul sau deosebit, floarea soarelui este ideala si pentru ca nu este o planta pretentioasa, are o crestere rapida si este putin spre deloc afectata de daunatori.

Pe piata exista o gama larga de soiuri ale acestei plante decorative – in timp ce unele seamana cu floarea soarelui clasica, altele prezinta o inflorescenta mult mai bogata.

Sursa foto: pinterest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului