Amenajarea gradinii

#utilizare frunze gradina #frunze gradina #frunze toamna #frunze

5 moduri in care poti folosi frunzele din gradina, in aceasta toamna

Frunzele din copaci si de pe plante care cad pe jos toamna se pot transforma intr-o adevarata comoara pentru gradina. Pentru ca frunzele se descompun si au un continut insemnat de carbon, sunt perfecte pentru a fi folosite ca mulci, compost si chiar ca ingrasamant pentru gazon. Iata 5 moduri in care poti folosi frunzele din gradina:

Compost de frunze

Frunzele care cad toamna sunt perfecte pentru a face din acestea compost, mai ales cele care au fost maruntite de o masina de tuns gazonul. Frunzele sunt un material cu un continut ridicat de carbon, de aceea sunt foarte bune pentru compost. Alterneaza un strat de frunze uscate si unul normal de materiale verzi, cum sunt resturi de fructe si legume, buruieni din gradina, resturi de iarba taiata sau plante pe care le scoti din gradina cand faci curatenia de toamna si pune totul in gramada de compost, care va sta peste iarna. Aereaza sau mai intoarce materialele din gramada din cand in cand, iar in momentul plantarii vei avea compostul necesar.

Gramezi de frunze

Gramezile de frunze pot deveni un bun ameliorator pentru sol si se prepara din frunzele adunate toamna peste care se asaza un strat de pamant de gradina sau de compost. Gramada sta in jur de un an, iar cand va fi gata vei avea solul perfect pentru legumele sau florile din gradina.

Mulci

Dupa ce toci frunzele cazute in toamna, le poti folosi ca mulci organic in paturile de flori sau in gradinile de legume, in jurul copacilor sau arbustilor si in ghivece. Pune un strat de frunze macinate in paturi, avand grija ca mulciul sa nu atinga direct tulpinile plantelor sau trunchiurile copacilor. Mulciul retine umezeaza in sol, mentine racoarea si nu perminte aparitia buruienilor in jurul plantelor. In plus, frunzele adauga nutrienti solului atunci cand se descompun.

Rezerva de frunze

Poate acum te gandesti ca odata ce termini curatenia in gradina, nu iti vei mai dori sa vezi frunze cazute. Insa in primavara, vei pune in gramada de compost doar resturi verzi de la taierile pe care le faci in gradina, iar materialele brune pentru compost iti vor fi greu de gasit in sezonul cald. Poti pune acum in cativa saci frunze pe care sa ii pui la adapost peste iarna, iar in felul acesta vei putea sa faci compost in primavara. Va fi mai simplu sa pui un sac de frunze uscate in grama de compost in primavara decat sa stai si sa rupi bucati de ziare si hartii.

Frunze taiate

Frunzele uscate cazute pe gazon trebuie pur si simplu taiate cu masina de tuns iarba. Cand treci peste strarul de frunze cu masina, acestea se vor marunti si vor ramane pe jos peste iarna, oferind solului nutrienti si umbra, ceea ce va face ca in anul urmator gazonul sa aiba mai putine buruieni. Poti face acest lucru o data pe saptamana pana cand frunzele nu vor mai cadea, iar in primavara urmatoare gazonul va arata superb.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului