Amenajarea gradinii

#buruieni #erbicide #combatere buruieni

5 moduri de a scapa de buruieni II

Gazonul fara buruieni este visul oricarui proprietar de gradina, insa foarte putini se pot mandri cu aceasta realizare, deoarece buruienile au intrecut in numar, rezistenta, intindere si dezvoltare orice alta planta din gradina. In loc sa disperi sau sa lasi gradina prada buruienilor, invata modalitati noi si eficiente de a le indeparta definitiv dintre plantele tale preferate.


1. Smulge buruienile cu mana


Cea mai buna modalitate de a smulge buruienile este cea manuala, desi implica mult timp si efort fizic. E adevarat ca trebuie sa stai aplecat si sa le smulgi pe rand, insa efortul tau va fi, cu siguranta, rasplatit, mai ales in cazul buruienilor anuale. Daca le smulgi cat inca sunt mici, inainte sa infloreasca prima oara si sa-si raspandeasca semintele, ai gasit cea mai simpla modalitate de a le stopa evolutia.

Poarta o pereche de manusi, ca sa nu te murdaresti sau sa te intepi de la buruienile cu tepi. Apuca tulpina burienii cu forta, cat mai aproape de radacina si smulge incet, astfel incat sa o scoti cu tot cu radacina din pamant. Fii atent pentru ca multe dintre buruieni au un sistem de radacini bine dezvoltat si intins si daca acestea se rup in pamant, in cateva zile vor ajunge iar la suprafata.


2. Smulge buruienile cu un instrument


Daca vrei sa fii mai eficient, foloseste un cutit sau un instrument ascutit, ca cel din imagine, cu care sa scoti radacina din pamant, oricat de adanc ar fi intrat. Cu ajutorul lui, sapa o groapa mica, fa loc in jurul plantei si apoi scoate buruiana . Dupa asta, cauta in pamant sa vezi daca ai lasat resturi de radacina in urma ei.

Odata ce ai scos buruiana cu tot cu radacina completa, niveleaza la loc pamantul, aplica niste compost si sadeste seminte de gazon pe portiunea respectiva. Nu uita sa mentii pamantul umed pana ce firul de iarba ajunge la 2 cm.

Daca tot mai cresc in acelasi loc, smulge-le mai devreme, pana se va pierde de tot urma lor.


3. Uda pamantul inainte sa smulgi buruienile


Este evident ca un pamant umed este mai moale, deci se pot smulge mai usor buruienile din el. Deci, inainte cu cateva ore sa treci la smulsul propriu-zis, uda gazonul bine si lasa apa asa intre in pamant si sa se absoarba si la adanacimi mai mari.


4. Erbicidele de prevenire si cele de indepartare


Alege atent erbicidele pe care vrei sa le folosesti si aplica-le intocmai dupa instructiunile de pe cutie sau punga. Unele se aplica preventiv, in zona pe care vrei s-o feresti de buruieni, altele se aplica cu scopul de indepartare a buruienlor deja existente. Mai fii atent la faptul ca unele erbicide se aplica numai la o anumita temperatura sau perioada a anului.


5. Tunde gazonul mai putin


Daca tunzi gazonul prea tare si prea aprope de pamant, ii reduci abilitatea firului de iarba sa produca destui nutrienti. De asemenea, un gazon prea tuns permite luminii sa ajunga direct la suprafata solului si sa ajute buruienile sa creasca si sa se intinda. Daca lasi gazonul un pic mai inalt, cam de 8-10 cm, aceasta va avea de castigat, arata mai bine si buruienile au sanse mai mici de dezvoltare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului