Amenajarea gradinii

#economie #sfaturi gradinarit #apa gradina #economie apa #economisire apa

5 moduri de a economisi inteligent apa in gradina

Apa este o resursa deosebit de importanta a acestei Planete si cu cat o vom pretui mai mult cu atat ne vom bucura mai multa vreme de ea. De aceea, este important sa nu irosesti apa, ci sa o consumi cu moderatie, chiar si pentru a-ti ingriji gradina. Iata 5 solutii utile pentru a salva pana la 50% din apa pe care te-ai obisnuit sa o consumi fara sa iti neglijezi plantele:

1. Uda plantele la radacina

Aminteste-ti de fiecare data ca udarea plantelor are ca scop hidratarea radacinii, asa ca du-te cu furtunul la baza plantei. Recomandabil ar fi sa folosesti un furtun cu capat sub presiune pentru a imprastia cat mai bine stropii de apa.

2. Uda gradina dimineata

In ciuda a ceea ce se credea, cel mai bine este sa uzi plantele dimineata si nu seara. In acest fel vei evita evaporarea apei care se produce pe timpul noptii, atunci cand pamantul este inca incins de bataia soarelui. In plus, apa se va distribui in mod egal pana ce soarele va incepe din nou sa dogoreasca. Un alt avantaj este ca frunzisul umed nu mai risca sa se mucegaiasca, intrucat are timp sa se usuce toata ziua.

3. Grupeaza plantele dupa necesarul de apa

Plantele care trebuie udate des nu trebuie amestecate cu cele pe care trebuie sa le stropesti doar o data – de doua ori pe saptamana. In acest fel vei vedea ca vei folosi mult mai eficient apa.

4. Utilizeaza metoda mulcirii

Acopera pamantul din jurul plantelor cu un amestec de paie, frunze si rumegus. Acest strat de compost are rolul de a impiedica cresterea buruienilor, cele care se vor hrani cu apa plantelor tale, dar si de a mentine umiditatea in sol.

5. Foloseste irigatoare

Cea mai eficienta metoda de irigare este cea prin picurare. Daca totusi tuburile de la aceasta instalatie ti se par inestetice si te incurca la sapat si la plivit, monteaza cateva aspersoare. Insa, mare atentie! Nu trebuie sa le uiti pornite toata ziua, pentru ca te vei trezi cu o factura uriasa la apa si risti sa te alegi si cu plantele inecate de la surplusul de umiditate.

Sursa foto: yellowpages.sulekha.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului