Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #ingrijire gradina

5 lucruri pe care gradina ta ar vrea sa ti le spuna

Daca ar putea sa vorbeasca, gradina ta ti-ar spune cu siguranta multe lucruri, unele dintre ele extrem de importante pentru aspectul si productivitatea ei. De pilda, ti-ar transmite ca nu poti sa te astepti la o recolta de dovleci mari si sanatosi, daca nu faci urgent ceva in privinta daunatorilor care au inceput deja sa distruga frunzele plantelor.

In plus, gradina ta te-ar putea avertiza si asupra faptului ca, daca iti doresti rosii gustoase pentru salatele din vara si ierburi aromatice perfecte pentru asezonarea fripturilor, ar fi cazul sa ii acorzi atentie pe tot parcursul anului. Ce alte lucruri ar mai vrea sa iti spuna gradina ta, afli mai jos, chiar de la ea!


1. Protejeaza-ma, te rog!

Ai facut o treaba excelenta cand ai plantat rasadurile, dar as avea nevoie de un strat protector la suprafata solului. Nu doar ca ar impiedica apa sa se evapore, ci ar opri si ploaia sau vantul sa imi ravaseasca pamantul. Aduna te rog paiele, fruzele, rumegusul si resturile vegetale care sunt imprastiate prin curte si acopera-mi solul cu ele: mulciul ma hraneste cu materie organica si ma ajuta sa iti daruiesc legume si fructe asa cum iti plac!


2. Cred ca am nevoie de o analiza a solului

Crezi ca ai putea sa verifici cu un test special daca solul meu are un PH optim si un nivel de nutrienti multumitor? Am auzit ca exista specialisti care efectueaza astfel de analize. Doar asa poti sa afli de cat compost am nevoie, nu crezi?


3. Scuze, buruienile imi iau soarele!

Te rog, nu mai uita sa ma scapi de buruieni, sunt o adevarata pacoste: impiedica razele soarelui sa ajunga la plante, imi fura apa si nutrientii, deci nu te astepta la culturi bogate daca nu faci ceva in privinta aceasta. Scoate-le bine din radacina, sunt foarte rezistente!


4. Te-ai mai uitat pe calendarul de gradinarit in ultima vreme?

Nu vreau sa te presez, dar poate ai vrea sa consulti mai des calendarul de gradinarit, altfel risti sa plantezi iar salata verde tocmai in iunie! Acelasi lucru este valabil si pentru mazare si morcovi, planteaza-le mereu la inceputul primaverii. Mai multa organizare n-ar strica!


5. Fertilizeaza-ma!

Promit sa iti ofer legume excelente si flori ca in basme, daca si tu ma fertilizezi corect in fiecare primavara. Sigur, de-a lungul anilor, mi-ai furnizat suficient material organic sa fiu productiva, dar cand imi aduci o planta obisnuita cu alt sol, nu uita sa o ajuti sa se adapteze cu putin fertilizator!

Tu ce crezi ca ti-ar spune gradina ta, daca ti-ar putea vorbi?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului