Amenajarea gradinii

#plante gradina #amenajarea gradinii #legume gradina #sfaturi gradinarit

5 aspecte importante de care sa tii cont la amenajarea gradinii

Ai decis ca vrei sa-ti amenajezi propria gradina de legume si flori? Intai iti trebuie un plan pe care sa-l pui in aplicare. Dar inainte sa plantezi prima samanta, trebuie sa tii cont de cateva reguli simple de gradinarit daca vrei ca plantele tale sa creasca frumoas si sa fie sanatoase.

1. Alegerea locului pentru viitoarele culturi

Printre cele mai importante lucruri de care trebuie neaparat sa tii cont este amplasarea straturilor de flori si de legume. In primul rand, gradina ta are nevoie de lumina naturala din belsug.

In cazul in care gradina ta este pozitionata intr-o zona cu mult soare, ai grija sa nu plantezi acolo plante care au nevoie de umbra si invers. Alege locul potrivit pentru fiecare planta in functie de necesitatile acesteia.

Daca iti doresti sa plantezi copaci, iti poti amenaja o mica terasa, pentru a te bucura de umbra lor peste cativa ani.

2. Tipul terenului

Roaga un specialist sa te ajute la testarea pamantul pentru a afla care este pH-ul acestuia. Este important sa stii tipul de pH al solului pentru a sti ce fel de tip de plante sa cultivi si ce fel de fertilizator trebuie sa folosesti.

3. Necesarul de apa pentru plantele cultivate

In functie de plantele pe care le alegi, intereseaza-te de cata apa au acestea nevoie. De regula, plantele trebuie udate o data pe saptamana, insa exista si flori/legume care au nevoie de apa zilnic.

4. Tipurile preferate de plante

Nu are niciun sens sa cultivi flori si/sau legume care nu iti sunt pe plac. Emotia va fi mult mai mare atunci cand abia astepti sa se coaca legumele pentru a le poate include in preparate delicioase! Si mai mult ca sigur, legumele tale ti se vor parea mai bune decat cele pe care le cumparai pana acum din piata; in plus, ai garantia ca sunt cultivate corespunzator.

5. Mulciul

Presara in gradina un un strat de mulci de 3-5 cm. Acesta este foarte important pentru plantele tale deoarece le ajuta sa creaasca armonios, retinand apa in sol. Totodata mulciul protejeaza radacinile plantelor de temperaturile extreme din timpul anului.

Sursa foto: pennlive.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului