Amenajarea gradinii

#zapada flori #zapada copaci #iarna gradina #gradinarit iarna #activitati gradinarit #iarna #zapada

5 activitati pe care le poti desfasura intr-o gradina inzapezita

Se simte deja miros de iarna, dar nu te instala prea confortabil in casa odata cu sosirea primei zapezi. Sunt destule lucruri pe care le poti face in gradina chiar si cand aceasta este acoperita de un strat de omat.

1. Protejeaza coniferele

Un strat prea mare de zapada asezat pe ramurile bradutilor din curtea casei va duce in final la deformarea coroanei acestora. Daca vrei sa pastrezi infatisarea falnica a coniferelor plantate in curte folosete tutori de lemn si sfoara cu care sa sprijini si sa arcuiesti elegant ramurile acestor arbusti decorativi. Vor forma o imagine extraordinara in decorul alb al curtii tale.

2. Evalueaza daunele

In sezonul rece este bine sa nu efectuezi operatiuni de taiere si tundere a arbustilor si tufelor din gradina. Insa dupa fiecare ninsoare abundenta trebuie sa verifici starea acestora si sa indepartezi ramurile distruse. Pentru plantele sensibile, trandafiri sau pomi fructiferi, imediat dupa taierea ramurilor rupte sub greutatea zapezii poti aplica un chit de gradinarit pe ciotul proaspat retezat.

3. Protejeaza plantele de inghet

Sunt destule plante in ghivece care au ramas sa infrunte gerul naprasnic al iernii pe terasa sau in gradina. Spanzul, hortensiile, dar si alte plante care fac fata temperaturilor reci vor trebui protejate totusi de inghet prin ridicarea ghivecelor de la sol.

4. Planteaza in mini-sere

Poti chiar sa infiintezi mini-sere cu recolte timpurii folosind diverse recipiente din plastic stranse in casa. Pet-urile de 5 litri se dovedesc extreme de utile pentru un astfel de proiect. Taie-le partea de sus, apoi ingroapa-le in pamant inainte de venirea zapezii si sadeste in ele ca intr-un ghiveci semintele si bulbii plantelo. Acopera apoi cu cealalta jumatate ca si cum ai pune un capac. Cand zapada se va asterne in gradina vei avea avea o minisera protejata de frig si de stratul gros de zapada.

5. Infiinteaza culturi timpurii

Dupa metoda expusa mai sus poti da drumul culturilor timpurii de legume, dar si rasadurilor necesare pentru primavara ce vine. Poti planta astfel broccoli, varza de Bruxelles, salata verde, kale, spanac, busuioc sau cimbru.

Sursa foto: flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare